Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner

TREZIREA SUFLETELOR

EVENIMENTE SUFLETEȘTI ȘI SPIRITUALE ÎN IMAGINI SCENICE

GA 14

PECEŢILE DESENATE DE RUDOLF STEINER PENTRU DRAMELE-MISTERII



PRIMA DRAMĂ

Pecetea pentru „Poarta Inițietii”

Pecetea luminează, înălţându-se dintr-un fundal violet-brun. Mergând de la stânga la dreapta, de sus în jos, și oprindu-te în ceutru, citești literele: EDN, ICM, PSSR; este sentinţa în limba latină a rosicrucianismului autentic, apărută aici prin iniţiale și care se completează astfel: EX DEO NASCIMUR. IN CHRISTO MORIMUR. PER SPIRITUM SANCTUM REVIVISCIMUS.


A DOUA DRAMĂ

Pecetea pentru „Încercarea Sufletului”

Acolo unde în prima pecete stătea scris SSR, spatiul s-a lărgit, luând forma pentagramei, figura geometrică a formei umane; metamorfoze au loc și în periferia desenului, forme spiralate fac trecerea de la formele concave din prima pecete la cele convexe. Dacă prima pecete se aduna către centru și se deschidea generos spre periferie, pecetea a doua respiră în sine în mod echilibrat.


A TREIA DRAMĂ

Pecetea pentru „Păzitorul Pragului”

Spre deosebire de primele două, a treia pecete pulsează „în jurul său”. Steaua cu cinci colţuri a celei de a doua peceţi a devenit o cruce ale cărei braţe se curbează, indicând acţiunea forţelor cosmice. Aceste forme structurate în tetradă pulsează însă ritmic și de la interior spre exterior. Semnul central poate fi considerat și ca un simbol al Păzitorului Pragului lumii spirituale.


A PATRA DRAMĂ

Pecetea pentru „Trezirea Sufletelor”

Peceţile primelor trei drame s-au relevat cromatic, mai mult sau mai puţin evident, dintr-un fundal întunecat. La pecetea a patra, acest raport se inversează. În centru se află un cerc simplu; de aici pornesc nouă raze spre trupul șarpelui; către cap se îndreaptă trei fulgere. Văzut din interior, douăsprezece litere formează a treia zonă circulară a peceţii. Ele trebuie citite în sens invers faţă de prima pecete, și anume: ICH ERKENNET SICH – aceasta înseamnă că literele ICH sunt de citit de două ori. Traduse, ar însemna: EUL SE RECUNOAȘTE.