Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner
ARTICOLE ASUPRA ORGANIZĂRII TRIPARTITE A ORGANISMULUI SOCIAL

GA 24

CUVÂNT ÎNAINTE LA UN CATALOG DE CĂRȚI [Nota 127]

Decembrie 1920

Cel mai scurt drum către coșul de gunoi este desigur acela pe care îl iau articole de acest gen. Se primesc atâtea, și s-a constatat atât de des cât de puțini împlinesc ceea ce promit, încât nu i se poate contesta nimănui dreptul de a alege această cale pentru a se apăra de o insistență literară superfluă. Dacă anunțarea unei noi edituri nu va avea aceeași soartă dintr-un motiv oarecare, este pentru că – așa speră expeditorii – cititorii anunțului vor vedea că prin această întemeiere urmează să se petreacă ceva pe care îl cer cu adevărat evenimentele timpului.

Editura «Kommender Tag» (Ziua care vine) nu a crescut din necesitatea de a adăuga multelor cărți existente și altele, crescute din aceeași confuzie a actualei vieți spirituale. Anume, întemeietorii săi sunt de părerea, prezentă deja la Lichtenberg, că dintre cărțile cu care este „fericită” lumea, 99 la sută sunt de fapt în plus.

Dar acești întemeietori văd apusul vieții spirituale a prezentului. Și ei văd cum din apusul acestei vieți spirituale provin celelalte catastrofe ale prezentului, statale și economice. Și ei trebuie să-și facă reprezentări despre o viață spirituală ascendentă, din care trebuie să se hrănească statul și economia, pentru a se însănătoși.

Acestei vieți spirituale vor ei să-i slujească.

Ei vor să ofere lumii opere literare care să conțină ideile și legile spiritual-științifice necesare însănătoșirii vieții sociale bolnave.

Despre starea nesănătoasă a vieții noastre spirituale actuale, își fac din păcate doar prea puțini oameni o idee suficientă. Ei nu presimt ce consecințe înspăimântătoare trebuie să rezulte din această stare pentru civilizația mondială. De aceea ei nu își deschid inima pentru strădaniile ce intenționează o însănătoșire izvorând din convingere și o observare nepărtinitoare a vieții.

Editura «Kommender Tag» ar dori să facă asta.

Ea nu va sluji unei științe care să dezbine, care să prospere, străină de viață, doar în cărți, și care să-și piardă mereu legăturile cu realitatea. Ea vrea să slujească unei atitudini științifice care să-i ofere sângelui căldura necesară, și care să arunce lumină asupra sensului existenței cosmice și a omului.

Ea nu vrea să slujească unei dispoziții artistice străină de viață, stătută sau împovărată de inactivitate. Ea vrea să promoveze un sentiment artistic față de Univers, care prin adevărata structurare a vieții sale să-l facă pe om împreună-creator și coparticipant la enigmele și evoluția Universului.

Ea nu va sluji unei concepții despre viață distructivă din punct de vedere social, care să predice doar despre moralitate, și care să nu aibă putere să pătrundă adevărul. Ea vrea să colaboreze la descoperirea acelor baze morale ale vieții, care aduc o voință puternică în idei, dând naștere, din cunoașterea vieții, impulsurilor necesare pentru însănătoșirea sufletelor și entuziasmul pentru faptă.

Ea nu va sluji fantasmagoriilor sociale care fac atât de bine omului atunci când el poate să viseze împlinirea lor – sau atunci când pune în scenă o ordine socială lipsită de entitatea umană și de baza naturală, ceea ce face să crească de aici ducând la o catastrofă socială –, care visează despre ele sau acționează ca în vis sub influența lor. Ea vrea să manifeste concepții și impulsuri sociale capabile de viață, general-umane și vrednice de existență, extrase din adevărata entitate a omului, dintr-o adevărată observare a Universului și din experiența de viață.

Astfel, Editura «Kommender Tag» ar dori să slujească vieții sociale, structurării morale a vieții, revelării artistice a existenței și concepției științifice despre lume.

Ea se va strădui să nu cadă în reprezentarea unilaterală a unui „punct de vedere” sau a altuia, ci să furnizeze produsele spiritual-valoroase ale oricărei orientări, judecății cititorilor cărților sale. Nu vor fi reprezentate părerile într-o privință sau alta, care sunt pe gustul conducătorilor Editurii «Kommender Tag», ci operele despre care acești conducători își pot forma impresia că pot sluji vieții spirituale necesare timpului nostru. O carte materialistă scrisă în mod spiritual, va favoriza mai mult – împotriva voinței autorului ei – clădirea vieții spirituale decât o adunare lipsită de spirit a unor cuvinte diletante despre o „ordine spirituală universală”.

O voință determinată de toate aceste linii directoare urmează să pătrundă întreaga activitate a Editurii «Kommender Tag». Cei mulți, care mai cred și în ziua de astăzi că prin simpla „popularizare” a vieții spirituale moștenite se obține ceva prin întemeierea de lăcașuri de cultură populară în care devin accesibile poporului cele cultivate anterior în locuri inaccesibile lui, vor găsi această editură inutilă în cel mai înalt grad. Căci întemeierea sa pornește de la convingerea că în cercurile largi ale poporului nu poate acționa în mod rodnic ceea ce a dus la fenomenele de prăbușire din prezent, pornind din cercuri înguste și prin iluzii de școlire.

Editura «Kommender Tag» este element component al inițiativei generale «Der Kommende Tag, Societate pe acțiuni pentru promovarea valorilor economice și spirituale, Stuttgart». Celelalte elemente componente ale acestei inițiative au sarcina de a desfășura o activitate economică prin care să se poată furniza vieții poporului forțe economice însănătoșitoare. Ele vor participa în sensul economiei naționale cerute de timpul nostru, la noua reconstrucție a vieții economice. Ele urmează să susțină, din activitatea economică productivă, școli libere, institute medicale, științifice și altele asemănătoare.

În ralierea la astfel de inițiative constă caracteristica Editurii «Kommender Tag». Creația spirituală trebuie să se afle întru totul înlăuntrul perimetrului vieții omenești, dacă nu vrea să ajungă în pericolul de a deveni un lux al civilizației. Spiritualul și materialul trebuie să se susțină reciproc dacă e ca nici unul dintre aceștia să nu fie înstrăinat, fapt care ar duce la dezastrul omenirii.

Punctul principal pentru activitatea de început a Editurii «Kommender Tag» urmează să fie cartea lui Rudolf Steiner: «Puncte centrale ale problemei sociale în ceea ce privește necesitățile vitale ale prezentului și viitorului». Din această carte s-au vândut deja până în prezent în Germania mai mult de 40000 de exemplare; în afară de aceasta ea a fost tradusă în aproape toate limbile de cultură. Ea conține, din observarea practică din viață a relațiilor spirituale, sociale și statale, justificarea unei asemenea voințe cum este cea care dă direcția într-un singur domeniu de viață, Editurii «Kommenden Tag». Autorul său unește în cadrul ei direcția antroposofică întemeiată de el în cadrul științei spirituale, în care a publicat vreme de treizeci și cinci de ani un mare număr de lucrări, cu observarea conformă cu realitatea a vieții și voinței sociale.

Editura «Kommender Tag» se situează așadar în mijlocul sarcinilor spirituale, etice și economice ale prezentului; și ea încearcă să facă față în mod corespunzător acestor sarcini, prin legătura sa cu Școala superioară pentru știință spirituală de la Goetheanum, Dornach, unde modul de cercetare aprofundat antroposofic reînnoiește rodnicind toate ramurile vieții, înălțându-și și o clădire executată artistic, care, deși încă neterminată, reprezintă totuși deja locul de cultură al acestui mod de cercetare și al acestei arte. Acest mod de cercetare și practică în viață are un alt loc de acțiune, și în alt mod, pe tărâmul pedagogic, în Școala Waldorf liberă de la Stuttgart.

Prin aceste legături din diverse direcții, Editura «Kommender Tag» reprezintă o inițiativă care își are rădăcinile adânc ramificate în perimetrul unei Mișcări spirituale artistice și sociale, și care consideră ca fiind cea mai serioasă sarcină a sa crearea din nou, dintr-o voință fermă, a civilizației prăbușite.

Editura «Kommender Tag», S.A.

Decembrie 1920
Stuttgart, Champignystr. 17