Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner
CUNOAȘTEREA SUFLETULUI ȘI A SPIRITULUI

GA 56

coperta cartii
Cincisprezece conferințe publice,
prezentate între 10 octombrie 1907 și 14 mai 1908 la Casa arhitecților din Berlin,
în 3 și 5 decembrie 1907 și 18 martie 1908 în München

Traducere după:
Rudolf Steiner
DIE ERKENNTNIS DER SEELE UND DES GEISTES
Editura Rudolf Steiner, Dornach/Elveția 1985
GA 56


Traducători: Diana Sălăjanu, Delia Popescu
Redactor: Ligia Sălăgeanu


©2002 Editura TRIADE Cluj-Napoca

ISBN 973-8313-06-6


EDITURA TRIADE
Str. Cetății Nr. 9, 400166 Cluj Napoca




NOTĂ LA ACTUALA EDIȚIE

Conferințele cuprinse în volumul de față fac parte dintre cele care au fost prezentate de Rudolf Steiner în fața publicului celui mai larg. „Berlin a fost punctul de plecare al acestei activități. Ceea ce în alte orașe a fost tratat mai mult sub formă de conferințe izolate a putut fi prezentat aici ca serie de conferințe unitară, temele având legătură unele cu altele. În acest fel, ele au luat caracterul unei introduceri fundamentate din punct de vedere metodic în știința spirituală și au putut conta pe un public ce revenea cu regularitate, pentru că i se părea important să pătrundă tot mai adânc în acele domenii ale cunoașterii care se deschideau în mod nou, pe când celor recent veniți le erau oferite mereu și mereu bazele necesare pentru înțelegerea lucrurilor prezentate.” (Marie Steiner)

Deoarece, neavând timp, Rudolf Steiner nu a putut corecta el însuși stenogramele, față de toate conferințele sale tipărite trebuie să avem rezerva exprimată de el: „Dar va trebui să acceptăm faptul că în multe dintre stenogramele nerevizuite de mine se găsesc lucruri greșite.”

Cele 15 conferințe cuprinse în acest volum, prezentate în cursul iernii 1907/08, constituie a cincea dintre seriile de conferințe publice pe care Rudolf Steiner le-a ținut cu regularitate la Berlin, începând din 1903. În ele sunt descrise, dacă le rezumăm în câteva cuvinte, următoarele:

Raportul dintre știința spirituală și științele naturii nu este unul de opoziție, ci el se bazează pe completarea reciprocă. Știința spirituală extinde cunoașterea și îi dă sufletului uman posibilitatea de a dezvolta facultăți noi. Ea oferă, de asemenea, indicații despre felul cum pot fi evitate aici rătăcirile. În domeniul vieții pur umane sunt discutate opozițiile dintre bărbat și femeie și se arată că în copil se dezvoltă, ca dintr-un boboc, ceea ce provine din sferele veșnice și învinge piedicile puse de ereditate. Esența bolii devine evidentă și în viața conformă spiritului apar puteri de însănătoșire. Sunt create, de asemenea, premisele pentru dobândirea unei mentalități cu adevărat sociale. Omul e transpus într-o ordine cosmică. Întrebările legate de „Dincotro” și „Încotro” găsesc un răspuns adecvat conștienței moderne. Viața de după moarte primește o lumină nouă: transformarea puterilor sufletești și viața în sferele spirituale.




Despre publicarea conferințelor lui Rudolf Steiner

Baza științei spirituale orientată antroposofic este constituită din lucrările scrise de Rudolf Steiner (1861-1925). Alături de acestea el a ținut, între anii 1900 și 1924, numeroase conferințe și cursuri, atât publice cât și pentru membrii Societății Teosofice, iar mai târziu, ai Societății Antroposofice. Inițial el voia ca aceste conferințe, ținute totdeauna liber, să nu fie fixate în scris, ele fiind concepute „drept comunicări orale, nedestinate tipăririi”. Dar când textele acestor conferințe au început să fie răspândite sub diverse forme și cu greșeli, fiind redactate de unii dintre auditorii săi, el s-a simțit răspunzător de a le ordona. Această sarcină i-a încredințat-o Mariei Steiner von Sivers. Ei îi revenea alegerea stenografilor, administrarea textelor și corectarea lor în vederea editării. Deoarece, din dipsă de timp, Rudolf Steiner nu a putut să corecteze el însuși textele decât într-un număr foarte mic de cazuri, trebuie ținut cont de rezerva sa față de toate scrierile de acest gen: „Totuși, trebuie luat în considerare faptul că în stenogramele nerevizuite de mine există greșeli „.

În lucrarea sa autobiografică Cursul vieții mele (capitolul 35) el se exprimă asupra raportului conferințelor pentru membrii, care la început nu au fost accesibile decât sub formă de manuscris tipărit, față de scrierile sale publice. Pasajul respectiv este redat la sfârșitul acestui volum. Ceea ce este spus acolo este valabil, în același fel, și pentru cursurile referitoare le diverse specialități, cursuri care se adresau unui număr mic de participanți, familiarizați cu bazele științei spirituale.

După moartea Mariei Steiner (1867-1948) s-a început, conform liniilor directoare date de ea, editarea operelor complete ale lui Rudolf Steiner. Prezentul volum face parte din această ediție. Date mai amănunțite referitoare la text se găsesc, atât cât este necesar, la începutul capitolului „Indicații”.




CUPRINS [Notă]

Cuprinsul pe larg

  1. Misiunea științei spirituale în epoca noastrăBerlin, 10 octombrie 1907
  2. Știința despre natură la răscruceBerlin, 17 octombrie 1907
  3. Cunoașterea sufletului și a spirituluiBerlin, 24 octombrie 1907
  4. Bărbat și femeie în lumina științei spirituale München, 18 martie 1908 (în loc de Berlin, 14 noiembrie 1907)
  5. InițiereaBerlin, 28 noiembrie 1907
  6. Așa-numitele pericole ale inițieriiBerlin, 12 decembrie 1907
  7. Bărbat, femeie și copil în lumina științei spiritualeBerlin, 9 ianuarie 1908
  8. Sufletul animalelor în lumina științei spiritualeBerlin, 23 ianuarie 1908
  9. Obsesia bolii în lumina științei spiritualeMünchen, 3 decembrie 1907 (în loc de Berlin, 13 februarie 1908)
  10. Febra sănătății în lumina științei spiritualeMünchen, 5 decembrie 1907 (în loc de Berlin, 27 februarie 1908)
  11. Profesiune și câștigBerlin, 12 martie 1908
  12. Soare, Lună și steleBerlin, 26 martie 1908
  13. Începutul și sfârșitul PământuluiBerlin, 9 aprilie 1908
  14. InfernulBerlin, 16 aprilie 1908
  15. CerulBerlin, 14 mai 1908

Note

Rudolf Steiner – despre stenogramele conferințelor sale

Rudolf Steiner – Conferințe publice, ținute la Casa Arhitecților din Berlin

Ediția operelor complete ale lui Rudolf Steiner