Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner
EVENIMENTUL APARIȚIEI LUI CHRISTOS ÎN LUMEA ETERICĂ

GA 118

coperta cartii
Șaisprezece conferințe ținute între 25 ianuarie și 15 mai 1910 în diferite orașe

Traducere după:
Rudolf Steiner
DAS EREIGNIS DER CHRISTUS-ERSCHEINUNG IN DER ÄTHERISCHEN WELT
Editura Rudolf Steiner, Dornach/Elveția 1977
GA 118


Traducător: Agenor Crișan
Lector: Doina Frumuzache

Imaginea de pe copertă: Nina Sombart: „Heruvim în fața paradisului”


©1999 Editura TRIADE Cluj-Napoca

ISBN 973-9196-31-4


EDITURA TRIADE
Str. Cetății Nr. 9, 400166 Cluj Napoca
edituratriade@yahoo.com



Despre publicarea conferințelor lui Rudolf Steiner

Ansamblul operelor lui Rudolf Steiner (1861 – 1925) se împarte în trei mari secțiuni: lucrări scrise – conferințe – opere de artă (vezi privirea generală de la sfârșitul volumului).

Între anii 1900 și 1924, Rudolf Steiner a ținut numeroase conferințe și cursuri, atât publice cât și pentru membrii Societății Teosofice, mai târziu, ai Societății Antroposofice. Inițial, el nu voia ca aceste conferințe, prezentate întotdeauna liber, să fie fixate în scris, ele fiind concepute „drept comunicări orale, nedestinate tipăririi”. Dar când textele acestor conferințe au început să fie răspândite sub diverse forme incomplete și cu greșeli, fiind redactate de unii dintre auditorii săi, el s a simțit răspunzător să pună în ordine aceste notițe. I-a încredințat această sarcină Mariei Steiner von Sivers. Ei îi revenea alegerea stenografilor, revizuirea textelor și corectarea lor în vederea editării. Deoarece, din lipsă de timp, Rudolf Steiner nu a putut să corecteze el însuși textele decât într un număr foarte mic de cazuri, trebuie să se țină seama de rezerva sa față de toate conferințele tipărite în acest fel: „Trebuie totuși să se țină seama de faptul că în stenogramele nerevizuite de mine există greșeli”.

În lucrarea sa autobiografică Cursul vieții mele (cap. 35) el face referiri la raportul dintre conferințele pentru membri, care la început nu au fost accesibile decât sub formă de manuscrise tipărite având un caracter particular, și scrierile sale cu caracter public. Pasajul respectiv este redat la sfârșitul acestui volum. Ceea ce este spus acolo este valabil, și pentru cursurile referitoare le diferite domenii particulare, cursuri care se adresau unui număr mic de participanți, familiarizați cu bazele științei spirituale.

După moartea Mariei Steiner (1867-1948) s-a început, conform îndrumărilor date de ea, editarea Operelor Complete ale lui Rudolf Steiner. Prezentul volum face parte din această ediție. Informații mai precise referitoare la documentele care stau la baza textului de față se găsesc, atât cât este necesar, la începutul capitolului „Indicații”.




CUPRINS [Notă]


  1. Evenimentul apariției lui Christos în lumea etericăKarlsruhe, 25 ianuarie 1910
    Însemnătatea reîntrupărilor pentru evoluția sufletului omenesc. Transformarea conștienței omenești prin diferite epoci: epoca de aur, epoca de argint, epoca de bronz și epoca întunecată. Dezvoltarea noii clarvederi eterice prin încheierea în anul 1899 a epocii întunecate. Perceperea eterică a lui Christos. Misiunea viitoare a profeților (Moise, Avraam).
  2. Știința spirituală ca pregătire pentru noua vedere etericăHeidelberg, 27 ianuarie 1910
    Sensul și însemnătatea vieților pământești repetate. Pierderea vechii clarvederi și dezvoltarea conștienței eului. Epoca de aur, epoca de argint, epoca de bronz și epoca întunecată. Apariția lui Christos în epoca întunecată. Dezvoltarea noii clarvederi în secolul al XX-lea. Reapariția lui Christos în eteric. Pavel ‒ Viziunea lui Christos în fața Damascului.
  3. Evoluție interioară și posibilități de dezvoltare exterioarăPforzheim, 30 ianuarie 1910
    Cele două curente ale evoluției interioare și exterioare: dezvoltarea elementului individual care este purtat prin reîntrupări și formarea învelișurilor omului, în perioade de 7 ani. Educația conform spiritului, premisă pentru formarea corectă a trupului fizic, a trupului eteric și a trupului astral. Rătăciri ale tineretului ca urmare a învelișurilor greșit prelucrate. Legătura dintre transformarea condițiilor de pe Pământ și transformarea capacităților sufletești prin întrupări repetate. Omisiuni de care te faci tu însuți vinovat sau nu în încarnările omului individual.
  4. Noua epocă spirituală și revenirea lui ChristosDüsseldorf, 20 februarie 1910
    Vechea clarvedere de vis și perceperea ierarhiilor. Conștiența de zi și perceperea lumii fizice. Sănătatea și boala în timpurile trecute și acum. Vindecarea prin acțiunea lumii spirituale. Impulsul lui Christos și dezvoltarea eului. Fericirile din Predica de pe munte. Noua vedere eterică.
  5. Budismul și creștinismul paulinicKöln, 27 februarie 1910
    Învățătura lui Buddha despre lume ca maya. Învățătura lui Pavel despre purificarea forțelor sufletului pentru a putea percepe spiritualul din spatele mayei. Noua vedere eterică și perceperea lui Christos în eteric. Viitorul Maitreya Buddha.
  6. Tainele cosmosului. Cometele și LunaStuttgart, 5 martie 1910
    Corespondența dintre polaritatea macrocosmică Soare‒Pământ și polaritatea cap‒membre în organismul uman. Polaritatea dintre cometă și Lună și raportarea sa la masculin și feminin. Acțiunea cometelor și acțiunea Lunii asupra vieții omului pe Pământ. Cometa Halley și viața spirituală omenească.
  7. Reapariția lui Christos în etericStuttgart, 6 martie 1910
    Diferitele forme de percepții spirituale în epoca lui Avraam, Moise și Solomon și reflectarea lor în epoca creștină. Clarvederea viitorului, perceperea acțiunilor karmice compensatoare viitoare. Pavel în fața Damascului: vederea lui Christos. Apariția unor falși Mesia. Ţara Shamballa.
  8. Despre începutul unei epoci spirituale. Cometele și importanța lor pentru existența PământuluiMünchen, 13 martie 1910
    Acțiunea forțelor cosmice asupra omului care doarme. Polaritatea Soare‒Pământ în cosmos și corespondența ei cu polaritatea cap‒membre în om. Masculin și feminin în raport cu Luna și cu cometele. Dezvoltarea materialismului și cometa Halley. Clarvederea viitorului.
  9. Predica de pe munte. Ţara SchamballaMünchen, 15 martie 1910
    Coborârea eului uman și evenimentul Christic. Ioan Botezătorul, învățătura lui și Botezul. Fericirile din Predica de pe munte și componentele ființei umane. Dezvoltarea clarvederii eterice drept capacitate naturală. Însemnătatea reapariției lui Christos în eteric pentru cei vii și pentru cei morți.
  10. Revenirea lui ChristosPalermo, 18 aprilie 1910
    Stingerea clarvederii naturale ca de vis, la începutul epocii întunecate. Dezvoltarea unei noi clarvederi conștiente începând cu sfârșitul epocii întunecate în anul 1899. Învățătura despre reapariția lui Christos în eteric drept a Cincea Evanghelie a rozecrucienilor.
  11. Viitoarea vedere etericăHanovra, 10 mai 1910
    Perceperea trupului eteric al omului și a contraimaginilor faptelor (karma) prin dezvoltarea noii clarvederi. Interacțiunea dintre macrocosmos și microcosmos: mersul vertical al omului și forțele Soarelui și ale Pământului; masculinul și femininul ca expresie microcosmică a polarității macrocosmice dintre comete și Lună; creierul masculin și cel feminin; însemnătatea cometelor pentru existența Pământului. Cometa Halley și dezvoltarea materialismului. Reapariția lui Christos în eteric.
  12. Rusaliile, sărbătoarea individualității libereHamburg, 15 mai 1910
    Însemnătatea sărbătorii de Rusalii pentru țările din apus. Principiul legat de popor (principiul feminin), principiul de individualizare (masculin) și principiul uman general (Christos). Spiritul Sfânt și evoluția viitoare spre om liber. Sărbători cu dată fixă și sărbători a căror dată nu este fixă. Impulsul lui Christos ca impuls al libertății. Ideea reîncarnării în budism și în timpurile post-creștine; învățătura despre reîncarnare trebuie să pătrundă și în creștinismul exoteric. Gândul Rusaliilor și viitorul creștinismului. Maxima lui Rudolf Steiner: „Ființe se rânduie lângă ființă în întinderile spațiului...”

ANEXĂ

  1. Revenirea lui Christos în etericNotițe de la conferință, Kassel, 6 februarie 1910
    Curentul de evoluție exterior și cel interior în cursul vieții fiecărui om și al omenirii (exemplu: poetul ungar Petőfi și pictorul Asmus Carstens). Trecerea de la vechea clarvedere la conștiența eului în legătură cu Kali Yuga și cu Evenimentul de pe Golgota. Noua vedere eterică și reapariția lui Christos în eteric.
  2. Ființa omuluiNotițe de la conferință, Roma, 11 aprilie 1910
    Poziția științei spirituale față de mărturisirea de credință și față de știință. Două drumuri ale evoluției vechi: drumul extazului (adormire conștientă) și drumul misticii creștine și a Misteriilor egiptene (trezire conștientă). Inițierea rozecruciană modernă reunește cele două căi.
  3. Lumile superioare și legătura lor cu lumea noastrăNotițe de la conferință, Roma, 12 aprilie 1910
    Stările alternative de trezie și de somn, de viață și de moarte. Transformarea trăirilor în capacități și forțe în timpul somnului. Potențarea vieții de la încarnare la încarnare. Inițierea rozecruciană.
  4. Impulsul lui Christos și marii lui vestitoriNotițe de la conferință, Roma, 13 aprilie 1910
    Pregătirea înțelegerii lui Christos prin Bodhisattvi. Buddha și Christos. Maitreya Buddha. Zoroastru și Pavel. Noua vedere eterică și vederea în viitor a imaginilor de compensare karmică. Reapariția lui Christos în eteric. Misiunea Bodhisattvilor în viitor: deplina dezvoltare a forței lui Christos.

Indicații

Rudolf Steiner despre opera sub formă de conferințe

Ediția Operelor Complete ale lui Rudolf Steiner