Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner

REÎNCARNAREA ȘI KARMA
ȘI SEMNIFICAȚIA LOR PENTRU CULTURA PREZENTULUI

GA 135


5 conferințe ținute la Berlin între 23 ianuarie și 5 martie 1912 și la Stuttgart în 20 și 21 februarie 1912

Traducere după:
Rudolf Steiner
Wiederverkörperung und Karma und ihre Bedeutung für die Kultur der Gegenwart
Editura Rudolf Steiner, Dornach/Elveția 1989
GA 135

Conferințele de la Berlin:
Traducător: Delia Popescu
Lector: Andrea Dumitrescu

Conferințele de la Stuttgart*:
Traducător: Diana Sălăjanu

©2012 BIBLIOTECA ANTROPOSOFICĂ pentru traducerea conferințelor de la Berlin
©2011 EDITURA TRIADE pentru traducerea conferințelor de la Stuttgart



CUPRINS [Notă]


I. Conferințele de la Berlin

CONFERINȚA IBerlin, 23 ianuarie 1912
Cum se ajunge la o contemplare nemijlocită a miezului ființial spiritual-sufletesc al omului care trece prin viețile pământești repetate? Transformarea formelor și a forțelor la trecerea de la o încarnare la alta are loc în conformitate cu anumite legi: interiorul devine exterior, exteriorul devine interior. Consecințele karmice ale materialismului pentru următoarea încarnare a omenirii prezente. Transformarea gândurilor în forțe care configurează viitoarea viață pământească.
CONFERINȚA a II-aBerlin, 30 ianuarie 1912
Necesitatea formării unei capacități deosebite de simțire și amintire prin exerciții sufletești pentru a ajunge la o trăire reală a reîncarnării. Chemarea la o viață spirituală prin trăirea unei crize karmice. Încadrarea în lumea spirituală.
CONFERINȚA a III-aBerlin, 5 martie 1912
Reîncarnarea și karma ca idei fundamentale ale concepției antroposofice despre lume și forța lor întemeietoare de moralitate. Corelații karmice. La mijlocul unei vieți, omul se unește, de regulă, prin alegere liberă, cu aceia care devin într-o viață următoare rudele sale de sânge (părinți, frați). Influența transformatoare viitoare a ideilor de reîncarnare și karmă asupra științelor și a întregii vieți a culturii occidentale.

I. Conferințele de la Stuttgart*

CONFERINȚA IStuttgart, 20 februarie 1912
Corelația între evenimentele întâmplătoare din viață și soarta umană. Exerciții de gândire pentru a ajunge la experiențe legate de reîncarnare și karmă. Corelații karmice: Întâlnirea la mijlocul vieții cu persoane care în încarnarea trecută sau cea viitoare înconjoară omul ca rude de sânge la începutul vieții. Posibilitatea de a verifica logic comunicările oculte.
CONFERINȚA a II-aStuttgart, 21 februarie 1912
Introducerea convingerii despre reîncarnare și karmă în viața generală și crearea formelor noi. Prăpastia între convingerile interioare și viața exterioară. Condițiile sociale; muncă și plată. Situația culturală prezentă ca rezultat al karmei oamenilor. Credință și cunoaștere în corelație karmică: alternarea lor în încarnări succesive. Alternarea sentimentului de iubire cu sentimentul de sine în încarnări succesive. Sărăcirea și slăbirea sufletelor în ultimele încarnări și întărirea lor prin internalizare și îmbibarea cu adevărul reîncarnării și karmei.

NOTE

* Conferințele de la Stuttgart au apărut în volumul Karmă și reîncarnare, publicat la Editura Univers Enciclopedic Gold/ Triade, 2011