Biblioteca antroposofică


Rudolf Steiner

FIZIOLOGIE ŞI TERAPIE ĪN CONCEPŢIA ŞTIINŢEI SPIRITUALE

GA 314


CONVORBIRI CU MEDICII
(Note fragmentare)

A DOUA CONVORBIRE

Dornach, 22 aprilie 1924

Un participant pune īntrebarea despre semnificaţia latexului de Euphorbia şi a celui de păpădie īn tratarea leucemiei. Acest remediu i s-a revelat īn cursul unei meditaţii.

Īntr-un asemenea caz, trebuie să ţinem seama īntru cātva de manifestările secundare, căci leucemia poate avea cele mai diferite cauze. Dacă tulburarea izvorăşte efectiv din sistemul ritmic, ideea dvs. este bună şi veţi avea rezultate. Iată ce se īntāmplă: De fiecare dată cānd folosim nişte substanţe vegetale care mai conţin un rest eteric, aşa cum sunt răşinile, a latexul din Euphorbia (Euphorbia cyparissias, laptele cāinelui, laptele cucului – n.tr.) şi păpădie, ca şi ceara vegetală, toate aceste substanţe au un efect puternic asupra sistemului ritmic al omului. Dacă īnsă cauza primară nu se află īn sistemul ritmic, ci īn sistemul metabolic – există şi forme de tranziţie, dar trebuie, totuşi, să facem deosebirea –, nu veţi obţine nici un rezultat. Tot ceea ce mai conţine corp eteric acţionează intens asupra mobilităţii interne a corpului astral şi, de aici, stimulează īntreaga activitate organică. Avem astfel şanse de succes. Aceste efecte rezultă din activitatea intensă pe care o exercită aceste substanţe asupra corpului astral, care, acţionānd, la rāndul său, asupra corpului eteric, realizează astfel compensarea.


Care sunt condiţiile unei epidemii de variolă? Se pare că gravitatea bolii s-a atenuat. Am observat asemenea cazuri. Ce spune ştiinţa spirituală despre vaccinare?

Īntr-o boală cum este variola, organizarea Eului se retrage īn mod considerabil din celelalte părţi constitutive, atāt din corpul fizic, cāt şi din cel eteric şi din cel astral. Această retragere, această slăbire a organizării Eului, poate rezulta din faptul că omul, cu Eul său actual, se „vāră”, īntr-un fel, īn Eul īncarnărilor precedente. Există astfel, oricum, o mare afinitate a organizării Eului pentru lumea spirituală. Fapt ciudat, variola prezintă, astfel, o anumită analogie cu ceea ce se petrece cu omul īn anumite forme de iniţiere. Acest lucru pare ciudat, dar aşa stau lucrurile.

Astfel, cānd un om face experienţa intimă a efectelor figurilor zodiacului, el suferă o zguduire intensă. Astfel, el poate simţi sufleteşte, domināndu-l, ceea ce se petrece īn cazul variolei, căci, īn această boală, omul trăieşte īn mod intens īn lumea spirituală, deşi īn mod absolut diferit.

Riscul contaminării, s-o spunem, este considerabil. Dar a atribui totul doar transmiterii fizice, acest lucru izvorăşte dintr-o gāndire superficială; chiar şi īn cazul variolei, predispoziţiile sufleteşti sunt importante. Dovada este faptul că ne putem păzi, dacă este posibil să ne izolăm īn mod corect. Pot vorbi despre aşa ceva, cu atāt mai mult cu cāt, la vārsta de douăzeci şi doi de ani, dădeam lecţii unui băiat a cărui mamă, atinsă de vărsat negru, nu era separată de noi decāt de un paravan, īn camera unde dădeam lecţiile. Nu mi-am luat nici o măsură de precauţie şi mi-am continuat lecţiile pānă la īnsănătoşirea mamei. Am făcut-o de bună voie, mai ales pentru a vedea cum ne putem proteja dacă privim bolnavul atins de variolă, chiar neagră, īn mod absolut obiectiv. Aşa cum am face cu o piatră sau cu un boschet care nu ne-ar stārni nici teamă, nici emoţie. Acesta este modul de a aborda riscul de contaminare. Astfel, factorul sufletesc joacă un rol considerabil.

Personal, nu m-am temut niciodată să mă expun contaminării şi nu m-am contaminat vreodată, nu am fost atins niciodată de o boală contagioasă. Acest lucru mi-a permis să constat că simpla conştienţă, conştienţa intensă a existenţei unei boli, prin intermediul corpului astral, poate fi o cauză de boală. A deveni īn mod intens conştient de o boală prin intermediul corpului astral poate fi o cauză de boală.

Iar vaccinarea? Este o problemă foarte specială. Dacă este vaccinat un antroposof, o persoană căruia i se predă antroposofia, acest lucru nu dăunează. Vaccinarea nu dăunează decāt acelui om care cultivă gānduri materialiste. Vaccinarea devine atunci o forţă ahrimanică: Omul nu mai poate atunci să se elibereze de un mod materialist de a simţi. Ceea ce este neliniştitor īn vaccinarea antivariolică este faptul că ea īi īmbracă pe oameni īntr-un fel de fantomă, o fantomă care īi īmpiedică să-şi elibereze organismul fizic de entităţile psihice, cum se īntāmplă īn conştienţa normală. El devine prin constituţia sa un materialist şi nu se mai poate īnălţa spre spiritual. Acesta este inconvenientul vaccinării. Evident, este invocată statistica, dar īi putem oare atribui o asemenea importanţă? Vaccinarea antivariolică este, īnainte de toate, o problemă sufletească, nu este exclus ca īnsăşi credinţa īn eficacitatea vaccinării să joace un rol considerabil. Dacă am īnlocui cu altceva această credinţă, dacă am educa omul conform naturii, pentru a-l face receptiv la altceva decāt la vaccinare, dacă i-am deschide din nou accesul spre spiritual, l-am feri de ceea ce se strecoară īn el īn mod inconştient: aici bāntuie o epidemie de variolă! I-am trezi conştienţa faţă de ideea că aici domneşte o forţă spirituală, o forţă spirituală ilegitimă, faţă de care trebuie să ne fortificăm. Trebuie să-l īnarmăm pe om īmpotriva unor asemenea influenţe.

Cānd ne aflăm īn nişte condiţii cum sunt cele din regiunea noastră, unde este atāt de greu să acţionezi prin educaţie, cum ar trebui să ne comportăm?

Īn acest caz, trebuie ca oamenii să fie vaccinaţi, este singura posibilitate. Căci nu aş putea propovădui opoziţia fanatică īmpotriva acestor lucruri, nu din raţiuni medicale, ci īn virtutea principiilor antroposofice generale. Noi nu tindem spre fanatism, ci acţionăm īn mod diferit īn virtutea unei conştienţe clare a lucrurilor. Am fost īntotdeauna de părere că trebuie să combatem fanatismul, atunci cānd el apare la prietenii noştri medici, cum este cazul Dr. Asch [ Nota 34 ], care nu vaccinează nici īn ruptul capului. Căci, dacă nu o face el, o va face altul. Un asemenea fanatism este stupid.


Ca medic şcolar, am putut observa o agitaţie extremă la copii, manifestāndu-se mai ales īn somn. Părinţii se plāng de faptul că la copiii lor de şase, şapte ani apar coşmaruri, agitaţie motorie şi că adorm greu. Cărui fapt putem atribui toate acestea?

Ceea ce se manifestă la copiii care merg de acum la şcoală īn Germania rezultă nu din situaţia generală, ci din condiţiile alimentare existente de cāţiva ani. Factorii interni de nutriţie, nu legaţi de ceea ce se petrece īn stomac, ci de ceva care este mai intern, de ceea ce se produce cu chimul după ce traversează intestinul, este foarte perturbat. La aceşti copii, se instalează, de fapt, o incapacitate de a-şi articula īn mod corect corpul astral cu cel eteric. Din această cauză, aceşti copii sunt, de regulă, incapabili să transfere īn mod corect hrana īn organism, chiar dacă ea este binefăcătoare. Fiecare aliment are, ce-i drept, virtuţile sale proprii, şi trebuie să treacă, īntr-un anumit stadiu, printr-o stare anorganică. Este un fapt pe care ştiinţa īl ignoră, acela, de exemplu că albumina ingerată, fie ea de origine vegetală sau animală, trebuie să fie absolut dezorganizată, trebuie să fie adusă la starea minerală, şi abia apoi reconvertită īn albumină umană. Īntreg procesul se produce īn status nascendi, dar se produce. Această transformare trebuie să aibă loc, altfel procesul nu se desfăşoară īn mod uman, ci străin fiinţei umane. Īn mare, putem spune că īntre limitele pielii umane nu trebuie să existe nimic din ceea ce se află īn afara omului, cu excepţia sărurilor. Tot restul trebuie să fie metamorfozat. Ei bine, aceşti copii, atunci cānd corpul lor eteric devine liber – la vārsta şcolară –, īşi pierd facultatea de a organiza īn mod corect acest corp eteric devenit liber, de a-l organiza pornind din corpul astral. Aceasta este cauza acestor tulburări digestive. Aceşti copii adăpostesc īn ei nişte procese extraumane şi acest lucru trebuie să fie combătut īntr-un mod absolut lucid prin nişte mijloace fizice. Noi dispunem, īn acest scop, de acest remediu pe care l-am preparat la vremea lui, atunci cānd am avut nişte cazuri de acest fel deosebit de grave. Veţi obţine, cred, rezultate excelente īn aceste cazuri. Vă amintiti de acel copilaş palid din clasa a II-a? Cum īi merge?

Mult mai bine. Acum sănătatea lui este relativ satisfăcătoare.

Am folosit remediul la multi alţi copii.

Iată ce ne-a determinat: Aveam īn faţa noastră un copil palid, abandonat de medicină, care īl condamnase pe termen scurt. I-am administrat următorul remediu: Carbonat şi fosfat de calciu. Acest remediu s-a arătat avānd un efect remarcabil asupra transferului din cadrul digestiei; starea internă s-a ameliorat atunci. De fiecare dată cānd corpul astral nu poate acţiona corect, apar dispneea şi tulburările respiratorii. Dacă este refulat, se instalează dispneea şi poate deveni cauza unor stări anxioase oculte. Toate acestea pot fi ameliorate prin acest remediu. El acţionează īn mod remarcabil la un bolnav care, deşi se alimentează, aceasta nu-i foloseşte la nimic.


Ce faceţi īn caz de paralizie medulară?

Care sunt simptomele?

O simplă sensibilitate a vertebrei bolnave la apăsare. Radiografia arată o topire parţială a vertebrei respective, care a luat această formă (indicată sau desenată de participant).(plansa 8 stānga)

Planșa 8

plansa 8

[măreşte imaginea]

Este, evident, foarte dificil să remediem aceste stări foarte localizate, dacă nu ajungem la cauza primară. De care vertebră este vorba?

De a şasea dorsală.

Există un traumatism la origine?

Nu, dar observaţia pune īn discuţie o tuberculoză pulmonară.

Dar există o modificare a ganglionilor hilari?

Īn acest loc radiografia indică nişte umbre accentuate, răspāndite īn parenchimul pulmonar.

Care este vārsta pacientului?

Treizeci şi cinci de ani.

Suferă de mult timp? De cānd datează primele constatări?

Cam de două luni. Am patru bolnavi de acest fel, toate femei. La unele dintre ele există la origine un traumatism, o cădere pe spate pe o scară. La celelalte două, radiografia ne face să bănuim o etiologie pulmonară.

Există o atingere a vertebrei adiacente?

Īn nici unul din cazuri. Īn unul este a zecea, īn alte două, vertebra a şasea dorsală. Sunt persoane adulte. La un copil şi la o tānără de douăzeci şi patru de ani, la origine se află un traumatism.

Īntr-un asemenea caz, trebuie să vedem – aceasta nu este, evident, cauza – dacă nu cumva īntr-un anumit loc plămānul nu are destul spaţiu, poate din cauza unei dilatări. Vom găsi, īn acest caz, ceva īn domeniul desfăşurării plămānului spre partea din faţă. Este vorba, foarte posibil, īn acest caz, de un proces de īngustare, care are drept corespondent o expansiune īn zona pulmonară. Poate nu chiar īn plămāni, ci īn os, īntr-o coastă. Acest fapt trebuie cercetat. Va trebui atunci găsit un remediu capabil să echilibreze formarea corpului uman. Noi dispunem de o substanţă deosebit de aptă pentru a compensa traumatismele. Este tabacul. Injectat sub formă diluată, el compensează deformările. Dacă vrem ca remediul să-şi poată desfăşura activitatea īn mod liber īn organism, trebuie să-i asociem fosforul. Astfel, vom ajunge, cu siguranţă, la nişte vindecări. Acest lucru este sigur dacă pacientul are mai puţin de douăzeci şi opt de ani, dar nu este exclus să se obţină rezultate şi la o vārstă mai avansată, mai ales la femei. Iar dacă suntem īn prezenţa unor naturi deosebit de rebele, trebuie să īncercăm să le facem să se deschidă īn mod artificial, să-şi pună īn lucrare forţele de creştere, forţele vitale, pentru a activa efectele remediului. Acest lucru pot să-l indic īn acest caz.


Īn legătură cu ceea ce s-a spus despre sifilis, aş dori să ştiu cum am putea remedia acele efecte nocive provocate de tratamentul cu mercur sau cu Salvarsan?

Le putem remedia īn mod foarte eficace, cānd sunt cauzate de mercur, administrānd pacientului īn fiecare zi, sau la două zile, o baie foarte caldă şi făcāndu-l să transpire din abundenţă īn vapori. Organismul este astfel solicitat să se apere īmpotriva mercurului. Trebuie ca această rezistenţă la mercur să pătrundă pānă īn oase. Desigur, ştiţi cu toţii că īn tratamentele cu mercur se poate pune īn evidenţă, cu ocazia autopsiei, prezenţa picăturilor infime de mercur īn oase. Băile calde fortifică organismul şi īi vin īn ajutor. Aceasta se verifică prin faptul că apa din baie se īnnegreşte din cauza mercurului eliminat. N-aţi constatat acest lucru? Trebuie să-l vedeţi! Căci nu se īnţelege de ce apa este atāt de neagră. Dacă nu se īntāmplă aşa, ar trebui să-i dăm o baie arsenică, să adăugăm 5% apă arsenică īn baie, īn baia caldă, şi să verificăm dacă pacientul percepe bine mirosul de cerneală, dacă simte aceasta pe cale senzorială (lacună īn text – n.tr.fr.).

Ei bine, īntr-un asemenea caz, trebuie să instituim o post-cură. Căci mercurul poate fi eliminat aproape īn īntregime, dar tendinţa distructivă pe care el a introdus-o se menţine. Să nu uităm că mercurul exercită o influenţă extrem de puternică asupra organismului: Ce este mercurul pentru organism? Dacă studiaţi dezvoltarea embrionară, veţi observa o dezvoltare ascendentă, de la celula-ou pānă la omul īncheiat, şi veţi observa, de asemenea, o dezvoltare descendentă, ceva care cade, care distruge treptat. Ceea ce reglementează aceste distrugeri este natura mercurială a omului. Iar dacă dvs. sunteţi īn prezenţa unui exces de forţe vitale, īl veţi putea īnlătura cu ajutorul mercurului, care acţionează din punct de vedere constituţional asupra deconstrucţiei omului. Acest efect distructiv al mercurului trebuie să fie combătut īn mod fizic. Post-cura constă īn a recomanda persoanei respective să practice īn mod regulat o ştiinţă absolut abstractă, de exemplu, să se constrāngă o jumătate de oră pe zi la geometrie. A gāndi īn mod riguros, logic, a asocia şi a disocia ideile, acest lucru īmprospătează spiritul şi trezeşte activitatea interioară – īn sens opus abandonării pasive īn faţa lumii –, şi el trebuie practicat multă vreme. Vă veţi elibera astfel bolnavii de forţele mercurului.


Găsim uneori, la femei, nişte induraţii mamare. Putem oare, fără pericol, să folosim injecţiile cu viscum, cu titlu preventiv, chiar dacă diagnosticul este īndoielnic?

Această profilaxie a provocat vreodată vreun prejudiciu?

Ne spuneaţi adineaori că acest remediu ar putea provoca ceva, īn caz de utilizare improprie.

Noi folosim vāscul īn mod absolut precis. Să presupunem că este vorba de o eroare de diagnostic, se poate īntāmpla. Bineīnţeles, dacă este pus diagnosticul şi este vorba de un īnceput de cancer, vom acţiona īn mod profilactic. De īndată ce există o asemenea predispoziţie, profilaxia nu poate dăuna, dar să presupunem că este vorba de o eroare. Noi facem şapte injecţii succesive, apoi facem pauză. Dacă, īntr-adevăr, am comis o eroare, vom constata imediat apariţia unei tendinţe carcinomatoase care dispare imediat datorită injecţiilor următoare. Ceea ce vom fi provocat se va retrage printr-un proces identic. Dacă acţionăm cu prudenţă, este exclus să putem provoca vreun rău.

Īn cursul unei discuţii cu un vindecător, i-am spus că eu cred că viscum este adecvat vindecării cancerului. Da, mi-a spus el, dar trebuie să-i asociem ceva, şi anume cimbrişor, altfel nu putem vindeca. Cimbrişorul va face vindecarea posibilă.

Omul ştia aceasta din capul său?

El a cunoscut acest lucru din faptul că săvārşise o vindecare ciudată. O tānără devenise aproape oarbă şi l-a consultat. El este iridiolog. Modul īn care procedează nu este clar. El avea 750 de soiuri de ceai. Este greu să discuţi cu asemenea oameni. Ceea ce te izbeşte la ei, este optimismul lor colosal. El spunea că am putea vindeca totul, chiar şi cancerul. El nu m-a īntrebat cum procedăm noi, ci a spus doar: cu vāsc. Mi-a povestit că s-a plimbat īntr-o zi cu nişte prieteni, cānd a zărit un cireş purtător de vāsc. Copacul era răsucit, te făcea să te gāndeşti la un cancer, omul şi-a spus atunci că vāscul trebuie să aibă virtuţi curative īn caz de cancer.

Este sigur că vāscul este remediul specific al cancerului, nu putem afirma contrariul. Dar, dat fiind faptul că fiecare boală are un caracter diferit, din cauza constituţiei individuale a fiecărui organism, ar fi poate bine să adăugăm un complement. Este posibil ca el să fi obţinut vindecări cu vāscul. El nu īl foloseşte sub formă de injecţii. Īn acest caz, este posibil să fie necesar un complement. Dar, sub formă de injecţii, vāscul este remediul specific. Īnsă trebuie să facem o deosebire, īn funcţie de copacul de la care provine: stejar, cireş sau măr etc. Important este, de asemenea, să-i potenţăm efectul. Aţi fost atenţi la faptul că eforturile noastre nu vizează o simplă folosire a vāscului, ci că este necesar un aparat? Noi imprimăm sucurilor de vāsc o mişcare verticală, care trebuie să fie apoi traversată de o mişcare orizontal-circulară. (planșa 8 dreapta) Este vorba să ajungem la faptul ca sucul să curgă, picătură cu picătură, şi ca picăturile să fie traversate de sucul de vāsc īn mişcare orizontal-circulară, pentru a face să ia naştere o structură particulară pānă īn cele mai mici cercuri. Īn acest fel ia naştere ceea ce vindecă īn vāsc. Desigur, vāscul īn sine conţine deja nişte virtuţi curative, dar remediul cu adevărat specific se formează doar prin această procedură complexă. Căci carcinomul īn stare pură este o boală specială, o boală circumscrisă, care nu este ca gripa, o boală asupra căreia vin să se grefeze tot soiul de lucruri. Este o boală specifică, necesitānd un remediu special.

Faptul că un om descoperă acest lucru nu este interesant decāt prin felul īn care vi l-a povestit, care nu este altceva decāt o mască, dar de care el nu este conştient, căci un asemenea om nu-şi dobāndeşte cunoştinţele decāt īn somn. Alor Săi, Domnul nu le dăruieşte decāt īn somn, este adevărat. El visează īn mod profetic că este īn căutarea vāscului. Conversaţia are un rol absolut neīnsemnat. Trebuie să ştim că īn special pentru aceste boli este posibilă o puternică „ghicire a viitorului”; ne putem īncrede īn ea. Vă reamintesc cazul dr. Schleich [ Nota 35 ]. Pacientul acestui doctor ştia că va muri īn noaptea aceea.

S-a dovedit că el mai vindeca şi īn alte feluri şi a spus că acest lucru nu a īncetat să-l frămānte; el nu credea că eu aş putea progresa.

El nu face injecţii. Dacă administrăm vāscul per os, nu atingem cancerul, atingem elementul sufletesc, atingem o malformaţie a corpul eteric, care se manifestă printr-un obstacol al senzoriumului. Nu putem vindeca prin vāsc pe cale bucală, ci doar cu ajutorul injecţiilor. Eu īnţeleg ce spuneţi, el se teme să se angajeze pe această cale.

Cauza cancerului este aceeaşi la femeie ca şi la bărbat? Este ea diferită īn partea superioară şi partea inferioară a organismului? Am impresia că remediul mi-a fost de folos īn cancerul de stomac, dar nu īn cancerul de uter. Rezultatul a fost clar īn cancerele de stomac la bărbat, īn timp ce īn cele de uter, lucrurile se tārăsc mult timp. Īn unele cazuri, nu le-am dat de capăt. Am injectat īntotdeauna la periferia uterului.

Desigur, trebuie să facem deosebirea dintre o injecţie īndepărtată şi o injecţie apropiată de tumoare. Dacă vă apropiaţi mai mult de focar, rezultatele vor fi mai rapide decāt dacă tumoarea este mai puţin accesibilă.

De uter ne putem apropia, stomacul este mai īndepărtat.

Exact, dar, pe de altă parte, comunicarea dintre suprafaţa organului este mai bună īn cazul stomacului decāt īn cazul uterului. Uterul este un organ foarte intern. Īn schimb, diferenţa de rezultate nu are nimic de-a face cu sexul. Trebuie că există alţi factori. Trebuie să eliminăm toate cauzele de eroare. Este sigur că o parte din remediile noastre (aici nu este vorba de vāsc – n.tr.fr.) au avut reputaţia de a fi mai puţin eficace, deoarece, apărute prin vechea metodă de preparare, se conservau mai puţin bine. Cred că īn prezent nu se mai pune această problemă.

Pentru unele din remediile noastre, ne găsim īncă īn etapa īncercărilor.

Am constatat că remediul nostru īmpotriva cancerului, aşa cum este el preparat īn prezent, īşi pierde mult din eficacitate după un an, īn timp ce este foarte eficace atunci cānd este preparat de curānd. Aceasta este unul din cauzele de eroare pe care ar trebui s-o eliminăm şi de care trebuie să ţinem seama. Poate pentru cancerul de uter ar fi necesară o doză mai puternică.


Un participant pune o īntrebare referitoare la o tānără atinsă de o alienare mintală, īntre optsprezece, nouăsprezece ani, acum īn vārstă de douăzeci şi nouă de ani. Ea era un copil recalcitrant şi neascultător, acum este complet abrutizată. Ea era deosebit de dezlănţuită īn timpul ciclului menstrual. Pe măsură ce se abrutiza, ea devenea obeză şi are acum 97 de kg. Ea era, deci, īnainte de boală, un copil dificil. Tulburările s-au accentuat īntre douăzeci şi opt, douăzeci şi nouă de ani, abrutizarea făcānd loc, īn momentul menstruaţiei, agitaţiei maniacale ce necesita folosirea cămăşii de forţă. Apoi, abrutizarea şi īngrăşarea au mers crescānd, ciclul menstrual fiind regulat. I s-a administrat un extract tiroidian care i-a redus abrutizarea şi obezitatea.

Aceste simptome arată că ea a suferit o slăbire considerabilă a organizării Eului. Īntr-un asemenea caz, trebuie să fortificăm, de fapt, organizarea Eului printr-o cură de silice aplicată īn două feluri: pe cale internă şi sub formă de băi. Equisetum ar fi, de asemenea, un bun remediu. Īn acest fel se vor obţine, probabil, nişte rezultate.

Acum doi ani a primit silice, dar nu sub formă de băi, fără rezultate.

Aş acorda o mare importanţă acţiunii silicei sub formă de băi, care īi conferă o acţiune specifică. Situaţia ritmică particulară creată de silice ar frāna formarea grăsimilor, şi ar combate abrutizarea, ar face ca bolnava să fie mai socială, dar s-ar putea, de asemenea, ca starea ei să opună o rezistenţă faţă de absorbţia siliciului. Īn acest caz, ar trebui să īncercaţi cu săruri de fosfor, fosfat de potasiu īnalt dinamizat, pentru ca să repună lucrurile īn mişcare.


Altă īntrebare.

Să se folosească silicea īn a şasea zecimală, sub formă de cuarţ, pe cale internă. Să se folosească Equisetum, sub formă de băi.


Īntrebare referitoare la un neurastenic. Tulburările au dispărut după injecţiile cu acid formic, dar s-a produs o recădere īn acest an, asupra căreia injecţiile cu acid formic au rămas fără efect. Īn cele din urmă, am comis o eroare, procedānd la ablaţiunea unei unghii īncarnate de la degetul mare al piciorului, ceea ce a provocat o agravare. Am īncercat din nou cu acid formic, fortificat cu silice, dar fără succes. Durerile au devenit intolerabile, iradiind dinspre laba piciorului spre pulpă. Ele sunt variabile, au un caracter ritmic. A trebuit să recurg la morfină īn mod intensiv. Abia īl atingeam pe bolnav, pentru a menţine durerile la un nivel suportabil. Bolnavul nu mai putea dormi. Rămānea aşezat, ţināndu-şi piciorul, plāngāndu-se de dureri atroce. Am īncercat cu băi alternante. A trebuit să se decidă la o amputare la jumătatea pulpei. Īntreb acum, pentru că procesul īncepe la celălalt picior. Ce-i de făcut?

Trebuie descoperită cauza primară.

Bolnavul consideră că este legată de activitatea sa militară. El purta īncălţăminte nepotrivită. Are patruzeci şi şapte de ani şi a fost adesea constrāns să se culce īn locuri umede.

Durerile n-au īnceput īn abdomen? Este posibil ca boala să fie consecutivă unei deformări la nivelul intestinului, să fi fost atins de o schijă de obuz sau să fi căzut de pe cal, să se fi lovit undeva. O asemenea deformare a intestinului are particularitatea de a migra īnspre partea inferioară şi de a provoca nişte tulburări ca cele pe care le-aţi descris. Ea atinge mai īntāi un picior, apoi sare la celălalt. Aceasta se termină de obicei printr-o tuberculoză osoasă. Dacă acesta este cazul, se poate obţine un rezultat cu remediul contra deformărilor, cu Tabacum, īn acest caz sub formă de spălături [ Nota 36 ].

El fumează mult.

Nu are nici o legătură. Fumul de tutun nu are acelaşi efect ca tutunul administrat sub formă de spălătură, īn diluţie īnaltă. Efectul asupra organismului este total diferit. Cānd este fumat, tutunul nu poate exercita această acţiune antideformantă.


Este vorba de un băiat de unsprezece ani, care a īnvăţat să umble la un an şi, un pic, şi să vorbească. Cu puţin īnainte de a īmplini doi ani, el a fost cam prea aproape de un loc unde se făceau exerciţii de tras cu tunul. Ca urmare, el a devenit surdo-mut. Limbajul său este o bolboroseală ininteligibilă. Este complet surd. Se poate face ceva? El merge, şi chiar are un aer foarte inteligent.

Īn afară de surdo-mutitate, nu cumva mai are şi alte tulburări? Cum reacţionează la impresiile vizuale?

Absolut normal. Singurele tulburări se referă la auz şi la vorbire.

Cum este a doua serie de dinţi?

Absolut normală, pentru şapte ani şi jumătate.

Putem presupune că, īntr-un fel oarecare, a fost distrusă vitalitatea nervului auditiv. Se obţin, totuşi, nişte rezultate, cu Edelweiss (floarea de colţ), īn a şasea, apoi īn a zecea zecimală, pentru a revitaliza nervul auditiv. Eşecurile se referă mai ales la pacienţii relativ īn vārstă, nu la tineri. Cred că ar trebui să īncercaţi. Este, desigur, foarte dificil de remediat această devitalizare nervoasă, dar putem, eventual, obţine nişte rezultate cu Edelweiss.


Este vorba de o pacientă care a suferit un şoc īn timpul războiului. Ea īşi credea logodnicul mort. Era singură acasă şi nu putea vorbi despre aceasta nimănui. De atunci, este epileptică. Crizele, absolut tipice, cu muşcarea limbii, īncep īnainte de ciclu. De īndată ce apare ciclul, crizele īncetează. Deşi crizele nu apar decāt la apropierea ciclului, ea a fost internată īntr-un aşezămānt pentru epileptici.

Cum este īngrijită? (Răspunsul lipseşte.) Īncepeţi, īn acest caz, cu Belladonna. Dacă nu acţionează, prescrieţi Cladonia rangiferina (lichenul de ren), īn D6, şi la urmă procedaţi la nişte injecţii cu Amanita muscaria (Agaricus muscarius). Īntr-un asemenea caz, cānd nu vezi pacienta, este greu să spui ceva precis. Multe cauze sunt posibile.


Īntrebare referitoare la un bărbat de cincizeci de ani, care a suferit nişte īncercări īn trecut. Timp de unsprezece ani a suferit de reumatisme articulare, boală de care a murit fratele lui. Există şi astăzi o modificare a genunchiului stāng. Pānă acum doi ani, sāngele i se urca la cap. Acum doi ani, lucrurile au luat o altă turnură. El s-a īngrăşat şi puseurile de congestie a capului au dispărut, dar a apărut ceea ce el califică drept astm. Abia respiră cānd vorbeşte. Se pare că bronhiile sunt īn cauză.

El are patruzeci şi opt de ani. Urcarea sāngelui spre cap a devenit acum o urcare īnspre torace. Nu sunt semne trecătoare de cianoză?

Este posibil.

Probabil că la acest om transformarea oxigenului īn gaz carbonic este excesivă. Vedeţi dacă nu se simte mai bine īntr-o atmosferă bogată īn oxigen. Dacă este aşa, lucrurile sunt clare. Acest pacient – care este profesia lui? (răspuns: inginer) – produce prea mult gaz carbonic. Trebuie să-i daţi silice īn prima zecimală, pānă la 5%, şi să-l invitaţi să practice o activitate spirituală īn jumătatea de oră care urmează administrării silicei. El va putea să-şi amelioreze īn acest fel starea şi să-şi reducă producţia excesivă de gaz carbonic.

Este momentul să ne oprim.


Cred că acest mod de a pune īntrebările nu este fecund. Răspunsul interesează un participant izolat, ceilalţi nu se aleg de aici cu mare lucru. Īntrebările ar trebui să aibă un caracter mai general. Māine am putea proceda altfel. Ce credeţi dvs., Dr. Steiner?

Sunt gata să primesc toate solicitările. Orice īntrebare poate constitui obiectul unei conferinţe. Aş fi putut vorbi pānă acum despre prima īntrebare, dar n-aş fi mulţumit decāt un singur participant. Cred că este bine să vorbim despre subiecte variate. Puţin contează că noi suntem sau nu satisfăcuţi, dacă auditoriul este mulţumit.

Găsesc că modul de a proceda se aseamănă cu ceea ce se desfăşoară īntr-o clinică universitară. Modul de a pune īntrebarea nu permite să se răspundă la celeilalte probleme: aceea a dezvoltării comprehensiunii.

Răspunsul ar veni imediat dacă īntrebarea ar fi pusă īn acest sens. Aşadar, īncepānd de māine, o īntrebare despre aceasta. Nu cred că ar fi inutil s-o satisfacem. Răspunsurile date trebuie să satisfacă auditoriul.

Ati putea să ne spuneţi ceva despre aprofundarea diagnosticului? Putem să ne facem o mulţime de idei despre un pacient şi suntem confruntaţi cu dificultatea de a alege o conduită. Nu putem rezolva problema īn mod intelectual, decizia este un act de voinţă. De unde, īntrebarea mea: Nu putem refula acest impuls de voinţă intelectual, pentru ca soluţia să ne fie dată? Puteţi spune ceva despre acest lucru?

Vă gāndiţi la modul de a face diagnosticul mai clar?

Ni se oferă diferite posibilităţi de tratament. Nu ne putem decide pentru un remediu vegetal sau mineral. Ar trebui să avem posibilitatea de a aborda pacientul pornind de la nişte motive mai profunde şi să topim toate reprezentările īntr-un tot, pentru a şti ce este just.

Māine o să ne imaginăm ceva, pentru a dezvolta un diagnostic ideal.