Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner
ARTA DE A VINDECA APROFUNDATĂ PRIN MEDITAȚIE

GA 316

APENDICE

PRIMA CIRCULARĂ CARE A URMAT CURSULUI DE CRĂCIUN

Goetheanum, 11 Martie 1924

Dragi prieteni,

Conform promisiunii pe care am făcut-o cu ocazia Congresului de Crăciun, de a vă ține la curent despre ceea ce se întâmplă la Secția medicală de la Goetheanum, adresăm această circulară celor care, rămânând în legătură cu noi, se consacră medicinei. Această circulară este însuflețită de spiritul care ne-a unit cu ocazia cursurilor medicale din noul an. Am dorit ca fiecare cuvânt al ei să fie impregnat de sentimente care să se adreseze omenirii suferinde, sentimente din care trebuie să rezulte nu doar devotamentul, ci și adevărata forță necesară pentru practicarea artei de a vindeca.

În timpuri trecute,
În sufletele inițiaților trăia,
Plin de putere, gândul că orice om
E bolnav prin natura sa.
Actul de a educa era simțit
Asemeni unei vindecări,
Care dă copilului, o dată cu maturizarea,
Și sănătatea,
Pentru o existență umană împlinită în sânul vieții. [Nota 46]

E bine să vă impregnați de aceste puternice gânduri izvorâte din vechea înțelepciune instinctivă, atunci când vreți să vă pregătiți sufletul ca să înțeleagă, într-o atitudine interioară justă, în ce constă vindecarea.

Să nu uităm că procesul de vindecare trebuie să se armonizeze cu sufletul, căci el nu se aplică doar trupului, ci și sufletului. Cu cât vor înțelege mai bine acest lucru tinerii medici, cu atât se va impregna mai mult viața medicală de elementul spre care aspiră cu ardoare medicul lucid, atunci când privește starea actuală a artei sale și limitele ei, iar bolnavul va simți aceasta ca pe un har, a cărui experiență vie o va trăi în cursul vindecării.

Dragi prieteni, în ianuarie ați acceptat, cu inima deschisă, ceea ce v-a fost propus în acest spirit. Nu vom uita ce grăiau ochii și cuvintele voastre cordiale. Am rămas cu voi în gând și ne adresăm vouă pentru prima oară, în legătură cu întrebările puse.

Prezenta circulară este trimisă câtorva dintre dvs., cu rugămintea de a avea bunăvoința de a o trimite mai departe la adresele indicate.

*


Goetheanum, 11 Martie 1924

Răspunsuri la întrebări
  1. La o întrebare referitoare la dificultățile întâlnite de cei care se pregătesc pentru medicină, atât în studiile universitare, cât și cu ocazia cursurilor medicale din cadrul mișcării antroposofice, nu putem răspunde altceva decât că toate eforturile noastre tind să înlăture treptat aceste dificultăți prin intermediul circularelor. Doamna Wegman va comunica, celor care vor exprima această dorință, meditația potrivită, complementară, în scrisoare.
  2. Referitor la posibilitățile de a studia la Goetheanum.
    Evident, trebuie să fie făcute, în funcție de posibilități, cele necesare pentru studiile practice. Vă rugăm, totuși, să aveți răbdare. Vom indica în circulare data începând cu care se vor face înscrierile.
  3. În ceea ce privește fixarea temelor precise pentru colaboratorii Secției medicale a Universității de Știință Spirituală, vom arăta că ne vom îndrepta bucuros munca în această direcție. Va fi, totuși, mai ușor să tratăm asemenea subiecte în corespondențele individuale decât în circulară. Și în acest sens vă cerem puțină răbdare; nu ne putem atinge obiectivele decât pas cu pas. Să adăugăm că pe viitor proble-mele terapeutice referitoare la cazuri precise vor fi tratate în circulară. Întrebările de terapeutică generală legate de cursurile medicale anterioare sunt, evident, binevenite, ca și cele care au de-a face cu problemele de fiziologie sau anatomie, cu studiile și cu atitudinea morală a medicului.
  4. Celor care ne-au întrebat dacă, în viitor, va fi posibil să vină aici pentru a participa la lucrările Universității de Știință Spirituală – eventual, după ce și-au luat examenele –, le semnalăm că la sfârșitul conferințelor de Paști, din 19 – 22 aprilie, sunt prevăzute trei-cinci conferințe în cursul cărora cei interesați vor putea obține îndrumări pentru munca lor ulterioară. Tema: Ființa umană și orientarea mondială în domeniul educației și al vindecării și sarcinile ce revin omenirii în acest domeniu.
  5. Organizarea farmaciei cu remediile noastre este absolut de dorit, dar în prezent nu este realizabilă, legea nu autorizează decât distribuirea de către medicul însuși a unor remedii homeopatice. Când ne vom găsi în aceeași situație cu homeopații (cu alte cuvinte, când vom fi recunoscuți în mod legal), vom putea face același lucru. În mod provizoriu, trebuie să ne mulțumim să obținem remediile prin intermediul farmaciilor.
  6. La întrebarea dacă trebuie să-l informăm pe pacient despre modul de acțiune a remediului, putem răspunde că eficacitatea unui remediu este compromisă atunci când se ia cunoștință de ea. Totuși, această piedică este mai puțin pronunțată atunci când această cunoaștere este de ordin pur intelectual; ea este în cel mai înalt grad o piedică dacă pacientul este capabil să urmărească întregul proces de vindecare. Aceasta nu trebuie să ne facă să-l privăm pe pacient de informațiile pe care le solicită. Căci ceea ce se pierde prin cunoaștere poate fi recucerit dacă bolnavul dovedește un profund respect pentru metodele terapeutice; trebuie să avem grijă de acest lucru atunci când îl informăm.
  7. Întrebare referitoare la modul de injectare:
    Calea subcutanată este regula generală. Doar atunci când bolnavul nu reacționează la niște încercări repetate vom administra niște dinamizări înalte pe cale intravenoasă. În acest caz, trebuie să supraveghem efectul primei injecții.
  8. Într-una din scrisori este vorba de două linii, una în direcția șirei spinării, alta coborând din cap spre osul hioid, arcada maxilară, cartilagiul tiroid și regiunea laterală a coastelor. Care este semnificația direcțiilor acestor linii?
    Ultima linie corespunde cu ceea ce, la animal, este format de corpul astral pe baza substanțelor solide. La om, datorită poziției verticale, această linie formează o oblică în raport cu verticala. Această orientare este provocată de organizarea Eului și în așa fel încât Eul pământesc tinde să provoace hipertrofia în traiectul vertebral, în timp ce Eul în curs de formare care supraviețuiește după moarte orientează spre hipertrofie regiunea cartilaginoasă a coastelor și a sternului. Anumite ființe spirituale de felul lui Lucifer au sărit peste stadiul uman, de aceea la ele șira spinării și toracele cartilaginos cad, ceea ce puteți remarca la statuia lui Lucifer: un torace în formă de creastă și o dezvoltare laterală a coastelor.
  9. Despre cavitățile pneumatice ale capului și semnificația lor, iată ce putem spune: Partea fizică și partea eterică a capului sunt organizate în așa fel încât în anumite locuri predomină fizicul, iar în altele, etericul, aici întâlnim cavitățile. Ele sunt adevăratele purtătoare de gânduri, în timp ce locurile umplute din punct de vedere fizic sunt purtătoarele proceselor vitale ale capului, și acestea înăbușă viața de gândire; dacă această activitate este prea intensă, se produc sincope și halucinații.
  10. Despre predispoziția la mediumnitate.
    Aceasta se bazează pe o inserție incompletă a astralului și a Eului în etericul și fizicul din traiectul digestiv și locomotor în stare de transă. Din acest motiv, membrele și abdomenul se inserează în mod neregulat în etericul și astralul din ambianță, jucând aici rolul de organe senzoriale. Rezultă de aici niște percepții spirituale, dar, în paralel, impulsurile morale și convenționale care acționează în mod normal în aceste organe sunt înlăturate. Ochiul vede albastrul, dar nu vede calomniile. Este extrem de greu să se obțină vindecarea fizică a unui medium. Nu putem ajunge la aceasta decât cu ajutorul unor injecții, înalt dinamizate, cu tabac, într-o parte a unui organ de simț, de exemplu, în interiorul trompei lui Eustache sau în cornee, ceea ce este extrem de periculos. O vindecare sufletească pretinde din partea celui care suscită vindecarea o voință mai puternică decât aceea a mediumului în afara transei, și să acționeze asupra stării de veghe.
  11. Referitor la întrebarea dacă întreruperea de sarcină care se face pentru salvarea mamei are un efect asupra karmei mamei și a copilului, iată ce se poate spune: Aceste două karmă sunt pentru scurtă vreme deviate de la calea lor, dar își vor relua rapid direcția lor primă. Așadar, nu putem vorbi deloc de o intervenție asupra karmei. În schimb, karma celui care face operația este puternic modificată, iar acesta trebuie să-și pună întrebarea dacă acceptă în deplină conștiență această influență asupra karmei sale. Nu se pot da răspunsuri generale la asemenea întrebări; totul depinde de cazul particular, ca multe lucruri din viața de cultivare a sufletului, care sunt, de asemenea, o intervenție asupra karmei și pot conduce la niște situații conflictuale tragice.
  12. O întrebare referitoare la untura de pește:
    Putem evita s-o prescriem în cazul în care cauzele bolii sunt diagnosticate și dacă folosim remediile noastre:
    Waldon I: Albumină vegetală și grăsime vegetală;
    Waldon II: Albumină vegetală, grăsime vegetală și silicat de fier;
    Waldon III: Albumină vegetală, grăsime vegetală, silicat de fier și calcarea carbonica.
  13. În rănile care au fost în contact cu pământul, Belladonna D30/Hyoscyamus D15 este eficace, chiar dacă administrăm o singură injecție.
  14. Referitor la un diabetic de 30 de ani. Pentru acesta, cura de Rosmarin este, fără îndoială, cel mai bun lucru. Ea poate fi susținută prin Silice în a 10-a zecimală.
  15. Întrebare referitoare la tratamentul țiuiturilor în ureche. La modul general, este indicat Opium D6. Pe plan sufletesc: Dacă bolnavul are putere pentru acest lucru, îl vom sfătui să transforme abandonul pasiv la țiuituri în reprezentare activă, ca și cum le-ar provoca el însuși. Aceasta poate aduce o ameliorare după câtva timp. Țiuiturile în ureche se datorează unei slăbiri a corpului astral în raport cu corpul eteric, în regiunea vezicii.
  16. Despre un caz de encefalită cu sechele. La acest bolnav de 38 de ani, care nu reacționează la remediile utilizate, trebuie să încercăm să injectăm Agaricus muscarius D30 și să avem grijă să situăm bolnavul într-o ambianță veselă după injecție.