Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner

CONVORBIRI DESPRE NATURA ALBINELOR

GA 351

OBSERVAŢII ÎN LEGĂTURĂ CU REFERATUL
ASUPRA ALBINELOR FĂCUT DE DL. MÜLLER

Dornach, 10 noiembrie 1923

Dr. Steiner: Ora este destul de târzie astăzi, pentru că va trebui să lăsăm locul euritmiştilor care au enorm de lucru. Am să vă spun încă două-trei lucruri, în special legate de obţinerea unei fecundităţi permanente în creşterea albinelor. Poate aţi remarcat deja, după cele ce v-au fost spuse de Dl. Müller, că în creşterea artificială a reginelor există ceva care totuşi nu merge bine. De aceea probabil este inte-resant să vorbim despre aceste probleme şi să-l întrebăm pe Dl. Müller dacă personal consideră ca o problemă deosebită această creştere artificială a reginelor.

Dl. Müller răspunde că da; într-un sens el o consideră ca o problemă importantă. Dacă colonia este lăsată în voia ei, dacă nu te preocupi de ea, se poate întâmpla să dispară. Inconvenientele apar încetul cu încetul, şi ceea ce era satisfăcător merge anapoda.

Dr. Steiner: De cât timp există creşterea artificială?

Dl. Müller: Poate de 12 – 15 ani.

Dr. Steiner: Problema stă astfel, şi voi vorbi despre ea mai mult data viitoare: producţia de miere, întreaga activitate şi chiar capacitatea de muncă a lucrătoarelor poate fi crescută enorm prin creşterea artificială. Numai că Dl. Müller a remarcat deja – nu trebuie ca lucrul să fie împins raţional prea departe, nu trebuie să se pună prea mult accentul pe avantajul comercial. Data viitoare vom adânci lucrurile mai mult şi vom vedea că, ceea ce este pentru o scurtă perioadă o măsură extrem de favorabilă, că ceea ce constituie principiile de azi poate părea bun, dar că întreaga creştere a albinelor s-ar opri într-o sută de ani dacă n-ar fi utilizate decât albine obţinute artificial. Vom vedea cum ceea ce pentru o scurtă perioadă poate părea ca ceva foarte avantajos, poate căpăta o astfel de turnură încât ajungi cu timpul să omori totul. Şi vom vedea interesul deosebit pe care-l are tocmai creşterea albinelor pentru cel care vrea să cunoască toate misterele naturii: vom vedea în special cum o măsură care pe de o parte se confirmă ca deosebit de fecundă, ajunge pe de altă parte să omoare totul.

Desigur, apicultorii pot fi foarte bucuroşi, văzând avântul pe care l-a căpătat de puţin timp creşterea albinelor; dar această bucurie nu va dura o sută de ani.