Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner
LECȚII ESOTERICE III: 1913 și 1914; 1920–1923

266/3

Observații preliminare ale editorilor


În cadrul ediției Operele complete de Rudolf Steiner, care se structurează pe cele trei mari secțiuni: scrieri – conferințe – opera artistică, apar toate culegerile de documente din cadrul activității de instruire esoterică a lui Rudolf Steiner în seria „Publicații despre istoria și din conținuturile activității de instruire esoterică a lui Rudolf Steiner”.

Detalii privitoare la istoria Școlii Esoterice a lui Rudolf Steiner, așa cum a existat din 1904 până în 1914, se găsesc în primele două volume ale acestei serii (GA 264 și 265) și în „Observații preliminare ale editorilor” la volumul I Din conținutul Școlii Esoterice (GA 266/I). După cum volumul I cuprinde cât mai complet cu putință și în succesiune cronologică toate însemnările din memorie ale participanților la orele esoterice din anii 1904 până în 1909 aflate la dispoziție, tot așa volumul II cuprinde toate însemnările din anii 1910 până în 1912. În volumul de față apar însemnările din anii 1913 și 1914. Cele din 1914 ajung însă numai până în vară, pentru că atunci – datorită izbucnirii Primului Război Mondial la 1 august 1914 – Rudolf Steiner a oprit activitatea Școlii Esoterice. Atunci când a fost rugat din diferite părți, după încheierea războiului, să reia totuși munca esoterică, el a ținut începând din anul 1920 câteva ore esoterice până ce, cu ocazia noii înființări a Societății Antroposofice ce a avut loc la Congresul de Crăciun 1923/I924, trebuia să fie configurată din nou și Școala Esoterică, acuma drept „Școala Superioară Liberă pentru Știința Spiritului de la Goetheanum”. Datorită morții sale timpurii, acest lucru a putut fi realizat doar incipient.

Al treilea volum, cel de față, este structurat în următoarele trei părți:

1. Însemnări din memorie ale participanților la orele din anii 1913 și 1914, cu o anexă de însemnări de la orele din 1904–1906. Ultimele aparțin cronologic, de fapt, de primul volum; ele au ajuns la Arhiva Rudolf Steiner de-abia după apariția volumului respectiv.
2. Însemnări din orele ținute în anii 1920 până în 1923.
3. Însemnări din două ore ținute pentru Cercul esoteric de tineret, din anul 1923, cu însemnări privitoare la istoria devenirii acestuia.

Suntem recunoscători pentru faptul că și la editarea prezentului volum Arhiva de la Goetheanum și alte surse și-au pus la dispoziție colecțiile în vederea comparării și completării textelor.

Având în vedere că este vorba despre însemnări din ore esoterice, care au fost redactate ulterior din memorie, întrucât nu era permis să se scrie în timpul orelor, ele trebuie considerate drept fragmentare, uneori ciuntite și poate, câteodată, chiar eronate. Pe de altă parte, ele provin totuși de la elevi care erau familiarizați cu conținuturile generale ale științei spiritului. În afară de aceasta, neajunsurile și eventualele greșeli din redactările elevilor se pot corecta și completa prin asocierea cu scrierile și conferințele lui Rudolf Steiner despre calea de instruire. Căci, așa cum reiese din unele însemnări, el însuși a indicat faptul că acele conținuturi de știința spiritului transmise în cadrul orelor esoterice se disting mai puțin prin conținut, cât prin formă față de cele din conferințe.

Pentru publicare, cu excepția corectării erorilor care modificau sensul evident, ne-am abținut în mare parte de la o stilizare redacțională. Completările din paranteze rotunde aparțin celor care au făcut însemnările. Completările și adăugările editorilor la texte au fost marcate prin paranteze drepte sau scrise cu litere mai mici (petit) în afara textelor. Detalii privitoare la suporturile de text se găsesc în notele de la sfârșitul volumului.

Majoritatea reproducerilor de manuscrise sunt redate la dimensiuni micșorate.