Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner

RELAŢIA LUMII STELELOR CU OMUL ŞI A OMULUI CU LUMEA STELARĂ
COMUNIUNEA SPIRITUALĂ A OMENIRII

GA 219


Douăsprezece conferințe ținute la Dornach din 26 noiembrie până pe 31 decembrie 1922

Cu notițe referitoare la două dintre conferințe și facsimilul unei mantre pentru Marie Steiner


Traducere de Delia Popescu
Revizie text: Gheorghe Paxino


Traducere după
RUDOLF STEINER,
Das Verhältnis der Sternenwelt zum Menschen und des Menschen zur Sternenwelt
Die geistige Kommunion der Menschheit

ediția a 6-a completată
GA 176
© 1994. Rudolf Steiner Verlag, Dornach

Toate drepturile pentru traducerea în limba română sunt rezervate
Editurii UNIVERS ENCICLOPEDIC
București 2021

coperta cartii

Coordonatorul colecției: dr. Gheorghe PAXINO
Tehnoredactor: Mariana MÎRZEA
Coperta: Silviu IORDACHE


Descrierea CIP a Bibliotecii Naționale a României
STEINER, RUDOLF

Relația lumii stelelor cu omul și a omului cu lumea stelară: comuniunea spirituală a omenirii:
douăsprezece conferințe ținute la Dornach din 26 noiembrie până pe 31 decembrie 1922:
cu notițe referitoare la două dintre conferințe și facsimilul unei mantre pentru Marie Steiner /
Rudolf Steiner; trad.: Delia Popescu. – București: Univers Enciclopedic Gold, 2021

ISBN 978-606-704-859-9

I. Popescu, Delia (trad.)
133

UNIVERS ENCICLOPEDIC BOOKS
UNIVERS ENCICLOPEDIC INIȚIERI
Str. Luigi Cazzavillan nr. 17, sector 1, București, 010784
e-mail: difuzare@universenciclopedic.ro
www.universenciclopedic.ro


Societatea antroposofică din România
Strada Vișinilor nr. 17, sector 2, București
Tel.: 021 323 20 57
www.antroposofie.ro
email: romantrop@yahoo.com



coperta spate

COPERTA IV

Pornind de la o abordare conformă cu titlul prezentului ciclu de conferințe, Rudolf Steiner evidențiază în detaliu modul în care microcosmosul uman parcurge în 24 ore procesele din natură ale unui an întreg. Pe de altă parte, prezentarea ritmului din lumea spirituală între moarte și o nouă naștere ne dezvăluie aspecte ale unei noi astrologii, adecvată omului modern. În contextul Misteriilor Crăciunului sunt oferite în final aspecte esențiale, privitoare la diferența dintre cultul confesional și cultul inversat (social), care poate fi condus și spre un autentic cult cosmic.

dr. Gheorghe Paxino





CUPRINS [Notă]

RELAŢIA LUMII STELELOR CU OMUL ŞI A OMULUI CU LUMEA STELARĂ

Argument

Facsimilul unei mantre pentru Marie Steiner

PRIMA CONFERINŢĂDornach, 26 noiembrie 1922
Alcătuirea germenului spiritual al organismului fizic omenesc în viaţa dintre moarte și o nouă naștere. Mersul, vorbirea şi gândirea ca activităţi omeneşti pe Pământ. Corespondentele lor în viaţa dintre moarte și o nouă naștere: Orientarea înspre fiinţele Ierarhiilor superioare, răsunetul lăuntric al Cuvântului lumilor și strălucirea spirituală a gândurilor cosmice. Saturn ca eliberator de pământesc, Luna – conducător înspre cele pământeşti, Soarele ca forţă a întoarcerii de la viaţa spirituală la viaţa pământească. – Separarea ritmului respirator omenesc regulat de ritmurile spirituale cosmice pătrunse de moralitate prin fenomenele vremii; separarea forţei gravitaţionale terestre de forţa spirituală de orientare cerească prin forţele vulcanice şi cele ale cutremurelor.
A DOUA CONFERINŢĂDornach, 1 decembrie 1922
Starea de somn a omului în timpul iernii şi al verii. Somnul de vară: imaginaţiuni vegetale ale spiritelor solare care înconjoară strâns Eul şi trupul astral; somnul de iarnă: imaginaţiuni extinse în depărtare ale spiritelor solare în jurul Eului şi trupului astral. Îngerii şi Arhanghelii privesc asupra oamenilor prin ferestrele astfel deschise în timpul iernii. Reglementarea vieţii noastre afective noastre prin acest circuit anual; reglementarea gândurilor noastre prin ritmul zilei, prin aceea că ele sunt ascultate în timpul nopţii de spiritele elementare; nu există o reglementare a voinţei: importanţa ei cosmică este purtată de omul însuşi prin poarta morţii. Efectul gândurilor, sentimentelor şi faptelor noastre după moarte ca lumină şi căldură în atmosfera aparţinătoare nouă.
A TREIA CONFERINŢĂDornach, 3 decembrie 1922
Relaţiile dintre om şi lume în cadrul existenţei terestre şi acelei din afara Pământului în timpul veghei şi al somnului. Lupta pentru om a entităţilor ahrimanice şi luciferice în timpul somnului. Sediile lor: în Pământ-Apă, respectiv Aer-Căldură. Urzirea ahrimanică a unui trup eteric durabil, dincolo de sfârşitul Pământului şi distrugerea acestuia prin boală, greşeală şi egoism. Formarea luciferică a oamenilor în a deveni automate morale, fără libertate şi fără legătură cu Pământul. – Manifestarea acestor două lupte în secolul XIX în conceperea lui Christos ca figură mitologică şi drept „omul simplu din Nazaret”.
A PATRA CONFERINŢĂDornach, 15 decembrie 1922
Ritmul în lumea spirituală între moarte şi o nouă naştere: dăruirea faţă de Ierarhii şi viaţa în sine. Reflexul acestuia în viaţa pământească: iubirea şi memoria. Sentimentul de libertate prin trăirea sănătoasă ca ecou a acestui ritm din lumea spirituală. Egoismul prin trăirea bolnavă ca ecou a acestui ritm. Importanţa ştiinţei spirituale pentru înţelegerea realităţii, moralităţii şi imoralităţii şi pentru cunoaşterea în lumea spirituală după moarte.
A CINCEA CONFERINŢĂDornach, 16 decembrie 1922
Fiinţe elementare care fac ca gândurile noastre să dureze, dar ele însele sunt nătăfleţe, dispreţuite de gnomi, şi care au luat naştere din vieţi trecute. Alte fiinţe elementare, care susţin elementul artistic, dar sunt ele însele de o urâţenie primară, fiinţe de tip păianjen, combătute de undine şi silfide. Al treilea tip de fiinţe elementare, care trăiesc în Căldură, ascunzându-se ruşinoase în lăuntrul cel mai adânc al omului de fiinţele elementare normale ale Căldurii şi conferind omului entuziasm pentru binele moral. – Fiinţele elementare normale vor deveni perceptibile senzorial abia în viitor; aceste celelalte trei tipuri au fost vizibile în trecut, pe Lună.
A ŞASEA CONFERINŢĂDornach 17 decembrie 1922
Legătura de la sine-înţeleasă dintre om şi zei în spaţiile de cultură anterioară. Pierderea acestei legături prin apariţia reprezentării spaţiale începând din secolul XV, reprezentare care este străină zeilor. Spiritualizarea cunoaşterii spaţiale pure ca puncte înspre lumea divin-spirituală în actuala epocă a lui Michael. Sarcina lui Michael.
A ŞAPTEA CONFERINŢĂDornach 22 decembrie 1922
Întâlnirea ritmului respirator în organele de simţ cu trupul astral, ca urzire a Îngerilor în noi. Pătrunderea ritmului respirator complet cu trupul astral la trezire ca putere a amintirii, configurată împreună cu Arhanghelii. Condensarea timpului de la adormire până la trezire.

COMUNIUNEA SPIRITUALĂ A OMENIRII

A OPTA CONFERINŢĂDornach 23 decembrie 1922
Vechile misterii: jertfirea de către preoţii superiori în timpul verii a înţelepciunii primite de la zeii de sus ca protecţie împotriva forţelor luciferice. Noile misterii: christificarea de către omul individual în timpul iernii a gândurilor elaborate de sine însuşi ca protecţie faţă de forţele ahrimanice.
A NOUA CONFERINŢĂDornach 24 decembrie 1922
Dezvăluirea tainelor naturii omeneşti din circuitul anului la misteriile precreştine. Calea de la revelarea lui Michael la adevărata sărbătoare de Crăciun, spre pătrunderea cu spiritul cunoscător.
A ZECEA CONFERINŢĂDornach 29 decembrie 1922
Necesitate şi libertate ca veche problemă controversată. O soluţionare a problemei prin considerarea spiritual-ştiinţifică a celor două totalităţi ale circuitului zilei şi anului. Amestecarea timpului de vară cu cel de iarnă în om ca bază a libertăţii. Revărsarea unor asemenea consideraţii spiritual-ştiinţifice în artă şi religie. Cultul cosmic.
A UNSPREZECEA CONFERINŢĂDornach 30 decembrie 1922
Unitatea armonioasă dintre ştiinţă, artă şi religie în vechile misterii şi strădania ştiinţei spirituale înspre dobândirea unei cunoaşteri care să se înalţe până la artă şi să se adâncească până la trăirea religioasă nemijlocită. Apariţia şi întemeierea „Mişcării pentru înnoire religioasă”. Atitudinea antroposofilor faţă de Mişcarea de înnoire religioasă.
A DOUĂSPREZECEA CONFERINŢĂDornach 31 decembrie 1922
Omul tripartit. Inima ca organ de echilibru între sistemul neuro-senzorial şi sistemul metabolic şi al membrelor. Această stare de echilibru ca bază a libertăţii în sufletesc-spiritual. Trecutul ca trăind în natura minerală şi vegetală, ca şi în trupul fizic şi cel eteric. Prezentul şi viitorul trăind spiritual în trupul astral şi în Eu. Cunoaşterea spirituală drept cult cosmic. Stelele fixe şi planetele în legătura lor cu forma trupului şi mişcările sevelor din trupul omenesc.
ANEXA 1
I. Introducere la conferinţa din 26 noiembrie 1922 cu o relatare asupra călătoriilor din Olanda şi Anglia
II. Încheierea conferinţei din 1 decembrie 1922
ANEXA 2
Însemnări din Carnetele de notiţe pentru conferinţele din 30 şi 31 decembrie 1922

Note: Relativ la această ediţie/ Note referitoare la text

Registru de nume

Rudolf Steiner despre notele făcute la conferinţele sale

DESENELE ȘI NOTAȚIILE LA TABLĂ