Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner
LUMEA SIMȚURILOR ȘI LUMEA SPIRITULUI

GA 134


Șase conferințe prezentate la Hanovra
între 27 decembrie 1911 și 1 ianuarie 1912

coperta cartii
Traducere după:
Rudolf Steiner
DIE WELT DER SINNE UND DIE WELT DES GEISTES
GA 134
Editura Rudolf Steiner, Dornach/Elveția 1990

Imaginea de pe copertă: Rudolf Steiner ‒ Viață nouă (Mamă și copil) 1924


Traducători: Diana Sălăjanu
Redactor: Ligia Sălăjanu


©1994 Editura TRIADE Cluj-Napoca

ISBN 973-9196-98-5


EDITURA TRIADE
Str. Cetății Nr. 9, 400166 Cluj Napoca



Despre publicarea conferințelor lui Rudolf Steiner

Baza științei spirituale orientată antroposofic este constituită din lucrările scrise de Rudolf Steiner (1861 – 1925). Alături de acestea el a ținut, între anii 1900 și 1924, numeroase conferințe și cursuri, atât publice cât și pentru membrii Societății Teosofice, iar mai târziu, ai Societății Antroposofice. Inițial el voia ca aceste conferințe, ținute totdeauna liber, să nu fie fixate în scris, ele fiind concepute „drept comunicări orale, nedestinate tipăririi”. Dar când textele acestor conferințe au început să fie răspândite sub diverse forme și cu greșeli, fiind redactate de unii dintre auditorii săi, el s-a simțit răspunzător de a le ordona. Această sarcină i-a încredințat-o Mariei Steiner von Sivers. Ei îi revenea alegerea stenografilor, administrarea textelor și corectarea lor în vederea editării. Deoarece, din lipsă de timp, Rudolf Steiner nu a putut să corecteze el însuși textele decât într-un număr foarte mic de cazuri, trebuie ținut cont de rezerva sa față de toate scrierile de acest gen: „Totuși, trebuie luat în considerare faptul că în stenogramele nerevizuite de mine există erori”.

În lucrarea sa autobiografică Cursul vieții mele (capitolul 35) el se exprimă asupra raportului conferințelor pentru membrii, care la început nu au fost accesibile decât sub formă de manuscris tipărit, față de scrierile sale publice. Pasajul respectiv este redat la sfârșitul acestui volum. Ceea ce este spus acolo este valabil, în același fel, și pentru cursurile referitoare le diverse specialități, cursuri care se adresau unui număr mic de participanți, familiarizați cu bazele științei spirituale.

După moartea Mariei Steiner (1867-1948) s-a început, conform liniilor directoare date de ea, editarea Operelor Complete ale lui Rudolf Steiner. Prezentul volum face parte din această ediție. Date mai amănunțite referitoare la text se găsesc, atât cât este necesar, la începutul capitolului „Note”.




CUPRINS [Notă]

PRIMA CONFERINȚĂHanovra, 27 decembrie 1911
Lupta dintre direcția de gândire și simțire materialistă și direcția de gândire spirituală. Omul așa cum l-a vrut Dumnezeu și omul înstrăinat de Dumnezeu. Educarea gândirii în sensul uimirii, venerației și al acordului cu fenomenele lumii.
CONFERINȚA A DOUAHanovra, 28 decembrie 1911
Lăsarea în voia mersului lumii. Voința ce domnește în lumea senzorială. Înțelepciunea ce domnește în lumea nașterii și a pieirii. Binele ca principiu creator, răul ca principiu aducător de moarte.
CONFERINȚA A TREIAHanovra, 29 decembrie 1911
Misterele vieții. Dereglarea echilibrului prin influența luciferică. Îmbinarea neregulată a celor patru componente ale naturii umane.
CONFERINȚA A PATRAHanovra, 30 decembrie 1911
Trăirile materiei în spațiu și trăirile sufletului în timp. Plăsmuirea și mișcarea vieții sufletești în formațiuni nespațiale. Apariția materiei care umple spațiul din sfărâmarea formelor nespațiale ale spiritualului. Diferite feluri de materie în natură și în om.
CONFERINȚA A CINCEAHanovra, 31 decembrie 1911
Ființa duală a omului: forma ce se pulverizează și substanța ce radiază. Misterul integrării ei în Cosmos: tehnica funcționării karmei. Aprinderea spiritualului prin descompunerea materiei. Sângele, un suc cu totul deosebit.
CONFERINȚA A ȘASEAHanovra, 1 ianuarie 1912
Realități în devenire și realități care mor. Cele șapte sfere ale plantelor și punctul lor central. Cum lucrează lumea înconjurătoare la crearea omului global. Sfârșitul filosofiei ca știință a ideilor. Procesul expirației și inspirației spirituale.

Invitație la un ciclu de conferințe

Note

Rudolf Steiner despre stenogramele conferințelor sale

Rudolf Steiner – viața și opera

Ediția Operelor Complete ale lui Rudolf Steiner