Biblioteca antroposofică


Corecturi

Rudolf Steiner
CURSUL DE PEDAGOGIE CURATIVĂ

GA 317

coperta cartii
Douăsprezece conferințe, ținute în Dornach de la 25 iunie la 7 iulie 1924

Traducere după:
Rudolf Steiner
Heilpädagogischer Kurs
Editura Rudolf Steiner, Dornach/Elveţia 1979
GA 317

Traducător: Dr. Constantin Paxino
Coordonatori: prof. Livia Vlad, Dr. Mirella Pintea
Redactor: Agenor Crișan

©2005 Editura TRIADE Cluj-Napoca

ISBN 973-8313-95-3
EDITURA TRIADE
Str. Cetății Nr. 9, 400166 Cluj Napoca
edituratriade@yahoo.com




Despre publicarea conferințelor lui Rudolf Steiner

Ansamblul operelor lui Rudolf Steiner (1861 – 1925) se împarte în trei mari secțiuni: lucrări scrise – conferințe – opere de artă (vezi privirea generală de la sfârșitul volumului).

Între anii 1900 și 1924, Rudolf Steiner a ținut numeroase conferințe și cursuri, atât publice cât și pentru membrii Societății Teosofice, mai târziu, ai Societății Antroposofice. Inițial, el nu voia ca aceste conferințe, prezentate întotdeauna liber, să fie fixate în scris, ele fiind concepute „drept comunicări orale, nedestinate tipăririi”. Dar când textele acestor conferințe au început să fie răspândite sub diverse forme incomplete și cu greșeli, fiind redactate de unii dintre auditorii săi, el s-a simțit răspunzător să pună în ordine aceste notițe. El i-a încredințat această sarcină Mariei Steiner von Sivers. Ei îi revenea alegerea stenografilor, administrarea textelor și corectarea lor în vederea editării. Deoarece, din lipsă de timp, Rudolf Steiner nu a putut să corecteze el însuși textele decât într-un număr foarte mic de cazuri, trebuie să se țină seama de rezerva sa față de toate conferințele tipărite în acest fel: „Trebuie, totuși, să se țină seama de faptul că în stenogramele nerevizuite de mine există greșeli”.

În lucrarea sa autobiografică Cursul vieții mele (cap. 35) el se exprimă în legătură cu raportul dintre conferințele pentru membri, care la început nu au fost accesibile decât sub formă de manuscrise tipărite având un caracter particular, și scrierile sale cu caracter public. Pasajul respectiv este redat la sfârșitul acestui volum. Ceea ce este spus acolo este valabil, în același fel, și pentru cursurile referitoare le diferite domenii particulare, cursuri care se adresau unui număr mic de participanți, familiarizați cu bazele științei spirituale.

După moartea Mariei Steiner (1867-1948) s-a început, conform îndrumărilor date de ea date de ea, editarea Operelor Complete ale lui Rudolf Steiner. Prezentul volum face parte din această ediție.




CUPRINS

Cuvânt de salut la prima ediție în limba română

Cuvânt înainte al traducătorului

Cuvânt însoțitor pentru ediția românească a cursului de pedagogie curativă

CONFERINŢA IDornach, 25 iunie 1924
Cine vrea să educe copii imperfect dezvoltați trebuie să posede cunoștințe despre practica educării copiilor sănătoși. Observarea simptomelor și observarea substanțialului stării de boală. Adevăratul spiritual-sufletesc și relația sa cu forțele ereditare ce acționează în corpul ereditar. Procesele sintetice din sistemul neuro-senzorial și cele analitice din sistemul metabolic-motor. Reclădirea organismului după cel de-al șaptelea an de viață. Acțiunea individualității. Apariția celui de-al treilea corp; maturitatea terestră. Însemnătatea componentelor lichide, gazoase și calorice ale organismului.
CONFERINŢA a II-aDornach, 26 iunie 1924
Complexul simptomatologic al vieții sufletești „de suprafață” poate induce în eroare, așa cum este demonstrat prin discursul psiho-criminologului Wulffen. Activitatea sintetică a gândirii este vizibilă în viața sufletească superficială. Manifestările voinței se bazează pe o activitate analitică. Eterul universal ca purtător al gândurilor; în ceea ce clădește omul, în special sistemul său neuro-senzorial, sunt active gândurile vii; procesul deconstructiv al acestui sistem constituie așa zisa reflectare. Cum iau naștere gânduri eronate. Relația educatorului cu vitalitatea gândurilor. Legea pedagogică: asupra unui corp al celui ce este educat acționează corpul imediat superior al educatorului; exemplu: comportamentul în cazul copiilor cu voință slabă. Înțelegerea intențiilor de încarnare în relație cu o cunoaștere insuficientă sau cu o totală lipsă de cunoaștere a organismului omului. Moralitate, simț de răspundere, conștiinciozitate, curaj de decizie – însemnătatea lor pentru educator.
CONFERINŢA a III-aDornach, 27 iunie 1924
Eu-l stă în relație nemijlocită cu fizicul, nu mediată. Corpul astral – legătura indirectă cu fluidul luminii, cu chimismul, cu viața generală universală. Pătrunderea nemijlocită a esenței intime fizice ca în cadrul ochiului. Din ne-pătrunderea prin organe a eu-lui și corpului astral rezultă epilepsia. Tratamentul epilepsiei rezultat din cunoașterea acestui fapt. Medicație. Organul ca gând inserat în mod just sau injust. Voința nesigură la începutul încarnării; dobândirea moralității. Defectul moral; simptome remanente. Cauzele cecității morale. Cleptomania – cauzele și transformarea ei.
CONFERINŢA a IV-aDornach, 28 iunie 1924
Considerarea karmei. Educația din timpul vieții embrionare este educația mamei. Cauzele eretismului epileptic, respectiv al stărilor asemănătoare cu epilepsia. Așa-zisul eretism isteric la vârsta copilăriei: hipersensibilitate, durere, viață interioară intensă, frică, simțăminte depresive, „revărsare„, enurezis; starea de rănire sufletească, rerspirația, transpirația. Atitudinea lăuntrică și dispoziția educatorului. Acțiune vindecătoare prin șoc, schimbarea tempoului de lucru; terapia copiilor care nu au încredere în sine. Pentru educator: trăire conștientă a fiecărui copil, nu orientare după prescripții.
CONFERINŢA a V-aDornach, 30 iunie 1924
Cele două ordonări polar opuse ale corpurilor omului. Paranoia ulterioară și organizația metabolică debilă în cazul substanței proteinice hiposulfurice; în cazul hipersulfurismului – absorbția prea puternică și dispariția impresiilor. Gradul conținutului sulfuric sau feric – stări consecutive acestora, tratament. Diversitatea noțiunilor și formelor și dezvoltarea simțului pentru ele. Repetarea ritmică ca element terapeutic. Tratamentul copiilor cu tendință la idei fixe. Dietă. Copii cu o stăpânire suficientă sau insuficientă a sistemului motor – tratament.
CONFERINŢA a VI-aDornach, 1 iulie 1924
Prezentarea unui băiat în vârstă de nouă ani. Anamneza exactă: Date despre dezvoltarea copilului; examenul morfologic; relația dintre omul superior și cel inferior sub aspect morfologic și funcțional-procesual. Morfologia cefalică: regiunea frontală și cea occipitală; cauza și urmările dominării insuficiente a proceselor inferioare; respirația. Prezentarea profilaxiei și tratamentului concret. Exemplu de vindecare a unei hidrocefalii. Expunerea esenței patogenetice a cazului prezentat. Tratament: modul în care poate fi tratată rigidizarea și învinsă dizarmonia – prin euritmie curativă, pedagogie curativă, medicamentos. Umor, mobilitate și entuziasm ca atitudine lăuntrică fundamentală a educatorului.
CONFERINŢA a VII-aDornach, 2 iulie 1924
Complexul psihologic al cazului prezentat în conferința anterioară. – Continuarea prezentării de cazuri de copii cu deficiențe: Un băiat de șase ani și nouă luni. Corpul eteric este adaptat corpului-model în mod dizarmonic. Relația dintre creier și intestin. Tratament: Euritmie curativă și exerciții de vorbire. – Copil cu crampe preponderent în partea stângă a corpului, mai târziu cu hemiplegie stângă; model format imperfect; însemnătatea funcției intestinale; dezbaterea amănunțită a tratamentului, comportamentul pedagogic.
CONFERINŢA a VIII-aDornach, 3 iulie 1924
Prezentări de cazuri. Hidrocefalie: Anamneză, păstrarea organizației embrionare; influențe ereditare materne și paterne. Hipertrofia stărilor de infantilism în perioade de viață ulterioare. – Cazul unui băiat cleptoman. – Prezentarea unui copil „sulfuric”: Anamneză; relația mamă -copil, importanța unei rujeole la vârsta de trei ani și jumătate; necesitatea observării vieții onirice.
CONFERINŢA a IX-aDornach, 4 iulie 1924
Cauza cleptomaniei la băiatul în vârstă de doisprezece ani, terapie prin comportamentul pedagogic al educatorului: Încredere în educator. Remarcarea timpurie a predispoziției infantile la cleptomanie în relația cu mediul înconjurător al copilului. Terapeutică: Euritmie curativă intensă; medicație; discutarea faptei la timpul potrivit. – Terapie pentru copilul hidrocefal: atenuarea percepțiilor senzoriale; medicație; semnificația unei crize pentru schimbarea tabloului clinic. – Cazul unui hidrocefal în vârstă de 30 de ani. – Terapie pentru copilul „sulfuric” (conf. a 8-a): măsuri hidroterapeutice. Învingerea unei trăsături de caracter și însemnătatea ei. Necesitatea unei bune relații a educatorului cu geniul vorbirii.
CONFERINŢA a X-aDornach, 5 iulie 1924
Prezentarea unui tânăr de 16 ani cu încetinirea proceselor sufletești. Cauza trebuie căutată în nepreluarea de sistemul metabolic-motor a ceea ce trăiește în organizația cefalică: terapia pedagogică. – Cazul unui epileptic de 15 ani, medicație și terapie pedagogică. – Cazul unei fete cu corp astral slab; evenimentul din cel de-al 3-lea sau 4-lea an de viață. – Reguli generale pentru educator: curaj esoteric, devoțiune față de detaliu – ce le stă în cale și cum pot fi învinse piedicile. Despre albinoși, horoscoape, ascendent, ființe.
CONFERINŢA a XI-aDornach, 6 iulie 1924
Terapie în cazul unei fetițe de zece ani cu tulburări de memorie în context cu vegetații adenoide ca oglindire a activității exagerate a corpului eteric în regiunea inferioară a organismului: evocarea de impresii puternice, repetări ritmice, tratament medicamentos și prin euritmie curativă. – Remarcă la un copil cleptoman. – Terapie pentru un copil somnolent, retardat: repetări ritmice, euritmie tonală, tratament medicamentos. – Despre un băiat care vede totul în culori: el nu poate stabili contactul cu lumea exterioară și trăiește în corpul astral. Indicații de pedagogie curativă. – Acțiunea aștrilor pe marginea exemplului horoscoapelor albinoșilor; terapie pentru albinoși. – Despre modul în care trebuie trăită mișcarea de pedagogie curativă. – Despre modul de gândire din cadrul învățăturii despre metamorfoză și despre aplicarea ei: Cerc și punct; conectarea la ceea ce există deja, pentru Lauenstein la tradiția spirituală din Jena.
CONFERINŢA a XII-aDornach, 7 iulie 1924
Aprofundarea pedagogiei Waldorf pentru copiii așa-ziși anormali. A vindeca și a educa. Forțele formatoare din laptele matern; planta în relația ei cu omul; boala și regnul animal. Simțirea acestor relații prin auto-educație; condițiile acesteia din urmă: dezvoltare spirituală și realitatea vieții; elementul antroposofic-substanțial ca realitate și ca fundament al Societății Antroposofice și al Goetheanum-ului.

Note ale traducătorului

Note la ediția germană

Rudolf Steiner despre stenogramele conferințelor sale

DESENELE ȘI NOTAȚIILE LA TABLĂ

Ediția Operelor Complete a lui Rudolf Steiner